Србија на прагу епидемије морбила, заушака и рубеоле

Срна
Foto: Илустрација

БЕОГРАД - Српско лекарско друштво упозорило је да се Србија налази на прагу епидемије морбила, заушака и рубеоле због драстичног пада примјене ММР вакцине протеклих година.

У апелу извршног одбора Српског лекарског друштва упозорава се да су ово високо заразне и веома озбиљне вирусне инфекције од којих, осим вакцинације, нема другог начина заштите.

“Морбили узрокују тешке облике пнеумоније и менингоенцефалитиса које се, нажалост, неретко завршавају и фатално. Поред тога, вирус морбила обара одбрамбене снаге организма и на тај начин доводи до реактивације латентних /прикривених/ инфекција и бактеријских суперинфекција”, наводи се у саопштењу извршног одбора Српског лекарског друштва.

У саопштењу се истиче да ова болест угрожава све старосне групације, а посебно ђецу.

Српско лекарско друштво упозорава да вирус мумпса /заушци/ такође узрокује инфекције централног нервног система и панкреатитис, а уколико се деси код ђечака у пубертету изазива и стерилитет, док рубеола током трудноће доводи до тешких оштећења плода.

ЛЈекари истичу да је узрок одустајања од примјене ММР вакцине неосновани страх од аутизма као резултат некомпетентних, лажних, неодговорних па и недобронамјерних информација којима су изложени родитељи.

“Иако је то карактеристика и лоша страна демократског друштва, мислимо да би сви, било групе или појединци, који заступају и пропагирају такве дезинформације са несагледивим последицама, морали сносити адекватну одговорност сразмерно тежини недела”, наводе из Српског лекарског друштва.

Српски љекари истакли су да ММР вакцина, осим ефикасне заштите од ових инфекција, нема никакве повезаности са аутизмом, те да су те чињенице егзактно и неспорно научно доказане.

“Молимо родитеље који нису заштитили своју децу ММР вакцином да то без оклевања и што пре учине”, наводе из Српског лекарског друштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана