Србија на корак до 4. дозе вакцине; Из "Батута" појаснили од чега зависи одлука

б92
Foto: pixabay

Београд -- Из Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановиц Батут" потврдили су за Б92.нет да се разматра увођење четврте дозе вакцине против коронавируса.

Међутим, из "Батута" наглашавају да за сада није извесно када и да ли ће таква одлука бити донесена.

Како напомињу, таква одлука зависи од више фактора и тока саме епидемије

 "Увођење четврте дозе зависи од студија ефекативности и трајања имунског одговора након треће дозе, карактеристика епидемије и карактеристика узрочника", наводе за Б92.нет.

Многи епидемиолози су још раније изјавили да ће се четврта доза вакцине против ковида 19 свакако одности на одређене групе, које су из више разлога знатно угроженије епидемијом.

Само за оне са тежим здравственим стањем

Из "Батута" поручују да је препорука о четвртој дози већ изнијета и да се она односи на особе са примарним и секундарним имунодефицијенцијама.

"Код особа са тешким формама примарних и секундарних имунодефицијенција (пацијенти на хемиотерапији, пацијенти са трансплантацијом органа који примају имуносупресивну терапију, пацијенти са имуносупресивном терапијом аутоимунских и имуноинфламаторних обољења, пацијенти са ХИВ/АИДС-ом, пацијенти на хемодијализи итд) препоручује се примена додатне дозе вакцине после најмање 28 дана од апликовања друге дозе вакцине, при чему се као додатна доза даје доступна мРНК вакцина, уз мишљење надлежног лекара специјалисте", наводе из Батута и додају:

"Бустер доза вакцине против ковида 19 примењује се код свих особа, старости 18 година и више, које су завршиле примарну вакцинацију, и то после најмање три месеца од друге дозе вакцине, без обзира на врсту вакцине коју је особа примила у оквиру прве вакцинације.

У обзир се узимају и остале индикације према стручним препорукама Националног комитета за имунизацију", закључују за Б92.нет из Батута.
Епидемиолози: Не треба журити

Члан Кризног штаба, епидемиолог Бранислав Тиодоровић каже да не треба журити са увођењем четврте дозе, и да, за сада, треба слиједити искуства оних земаља које су се одлучиле да вакцину понуде прво онима који, због озбиљних болести, имају знатно ослабљен имунитет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана