Србија је домаћин међународне изложбе "Expo 2027."

ГС
Србија је домаћин међународне изложбе "Expo 2027."

Генерална скупштина Међународног бироа за изложбе (БИЕ), изабрала је Србију за новог домаћина Међународне специјализоване изложбе Еxpо 2027. године.

На скупштини која је одржана данас у Паризу, делегацију Србије на том скупу предводила је министарица науке технолошког развоја и иновација Јелена Беговић.

Србија је побиједила у сва четири круга гласања на Генералној скупштини Међународног бироа за изложбе (BIЕ) у којима је имала највећи број гласова, а у посљедњем кругу једини противкандидат је била Шпанија.

Србија је била једна од пет кандидата поред САД, Тајланда, Шпаније и Аргентине. Србија је имала посебну презентацију. Током гласања подршку делегацији Србије дали су представници Кине, који су заједно са делегацијом Србије навијали током гласања. Србија је једина земља из југоисточне Европе која се кандидовала да буде земља домаћин ове престижне изложбе.

Концепт-тема Србије гласи: "Игра(ј) за човјечанство - спорт и музика за све". Осим Србије, кандидатуру су поднијеле и САД - Минесота, Тајланд - Пукет, Шпанија - Малага и Аргентина - Сан Карлос де Барилоче.

У делегацији Србије су и главни урбаниста града Београда Марко Стојчић, директорица Београдског сајма Данка Селић, директор Конгресног центра Србије Душан Боровчанин, као и представници Владе Србије. Генералној скупштини присуствује и министар вањских послова Шпаније Хосе Мануел Албарес, преноси Аваз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана