Србија и Мађарска оснивају заједничко предузеће за трговину гасом

ГС
Србија и Мађарска оснивају заједничко предузеће за трговину гасом

БУДИМПЕШТА - Србијагас и мађарско предузеће за електропривреду МВМ основаће заједничко предузеће ради заједничког наступања на српском тржишту када је трговина гасом у питању, најавио је министар финансија Србије, Синиша Мали, а преноси "Политика".

Споразум о оснивању овог предузећа требало би да буде потписан сутра на Стратешком савјету за сарадњу Србије и Мађарске на Палићу.

У петак је у Службеном гласнику објављено и рјешење Владе којим се даје претходна сагласност на оснивање привредног друштва "СЕРБХУНГАС". Како се наводи у рјешењу, оно је донијето у складу са одлуком коју је Надзорни одбор Јавног предузећа "Србијагас" донио 25. априла ове године.

Мали је најавио да ће Србија и Мађарска сутра потписати велики број споразума.

"Ми ћемо потписати неколико веома важних споразума: за сарадњу у области царина, размену информација, а на томе радимо и додатно када је ПДВ у питању, у области развоја путне инфраструктуре, затим у области одбране и у вези са унутрашњим пословима. И што је мени посебно важно, потписаћемо споразум о изградњи нафтовода којим ћемо повезати нашу рафинерију у Новом Саду са Мађарском, чиме себи дајемо могућност да, осим (нафтоводом) Јанафом преко Хрватске, добијамо сирову нафту за наше рафинерије преко нафтовода Дружба, који иде и преко Мађарске", рекао је Мали, преноси "СееБиз".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана