Србија гласа: Oтворена биралишта, туча на бирачком мјесту у Новом Пазару

АГЕНЦИЈЕ
Избори у Србији
Foto: Tанјуг | Избори у Србији

БЕОГРАД- У Србији су јутрос у седам часова отворена биралишта за парламентарне, предсједничке и локалне изборе у 14 градова и општина.

Предсједник Републичке изборне комисије (РИК) Владимир Димитријевић изјавио је да су јутрос у седам сати отворена сва бирачка мјеста у Србији, сем бирачког места 77 у Новом Пазару, гдје је дошло до туче чланова бирачких одбора.

-Полиција је на лицу места и то бирачко место биће ускоро отворено. Готово је невероватно да од 8.267 бирачких места имамо проблем само на једном. Ово је празник демократије, јер се данас одржавају избори за председника Републике, парламент, за локалне изборе у градовима Београд и Бори и још 12 јединица локалне самоуправе - рекао је Димитријевић.

У Србији је за прва два сата од отварања бирачких мјеста гласало око 5,1 одсто бирача, показује први пресјек излазности до девет часова према подацима које је објавио Цесид/Ипсос.

Према подацима Цесида, на изборима одржаним 2020. године излазност до девет часова била је 5,2 одсто од укупног броја бирача.

Право гласа на парламентарним и предсједничким изборима има 6.502.307 бирача.

 Они ће се данас, до затварања бирачких мјеста у 20 часова, опредјељивати између 19 парламентарних изборних листа, као и између осам кандидата за предсједника Републике Србије.

У Србији се гласа на 8.255 бирачких мјеста, од којих је 29 мјеста у заводима за извршење кривичних санкција, а дијаспора гласа на 77 бирачких мјеста у 34 земље.

Сви пунољетни грађани требало би да су добили позив за гласање, међутим и без њега може да се гласа уз личну карту или пасош.

Ако је један бирач добио више позива за гласање то значи да је уписан под различитим редним бројевима у списковима за предсједничке, парламентарне и локалне изборе.

Уколико, ипак, примијете било какве неправилности, грађани треба да се обрате Изборној комисији или МУП-у.

Грађани Србије са Косова и Метохије гласају у четири града централне Србије - Титину, Рашки, Куршумлији и Бујановцу.

Нове одборнике добиће и 14 локалних самоуправа, међу којима и главни град Србије, као и Бор, Аранђеловац, Смедеревска Паланка, Лучани, Медвеђа, Књажевац, Бајина Башта, Дољевац, Кула, Кладово, Мајданпек, Сечањ и Севојно.

У Београду право гласа имају 1.600.463 бирача, који ће своје право моћи да искористе на 1.170 бирачких мјеста.

Грађани бирају 110 одборника у Скупштини Београда, који ће потом бирати градоначелника.

Према ријечима Владимира Димитријевића, предсједника Републичке изборне комисије на овим изборима биће  рекордан број посматрача, око 5.218, а ОЕБС ће изборе пратити са 265 посматрача из 41 земље чланице, од отварања бирачких мјеста, гласања до пребројавања гласова.

Биће рекордан број и бирачких одбора - у сталном саставу око 72.000, као и у проширеном, који подразумијева то да свака проглашена изборна листа делегира по два своја представника.

Први пресјек излазности биће у 10 часова и послије тога на свака два наредна сата.

Прве прелиминарне резултате РИК ће саопштити 24 часа од затварања бирачких мјеста, у понедјељак, 4. априла, до 20 часова.

Политичари поранили

Предсједник Србије и лидер СНС Александар Вучић, гласао је јутрос на бирачком мјесту 140 на Новом Београду.

Вучић је нешто прије осам часова дошао на бирачко мјесто у згради Дјечијег вртића „Тесла - наука живота“.

Њега је дочекао велики број домаћих и страних медијских екипа.

Пред долазак Вучића, бирачко место обишли су посматрачи ОЕБС-а.

Српска премијерка и функционерка Српске напредне странке Ана Брнабић, гласала је јутрос на бирачком мјесту број 34 у Школи за дизајин, на београдској општини Савски венац.

Брнабић је на изборе изашла сама јутрос око осам часова.

Она је на изборно место стигла у исто вријеме са страначком колегиницом, министарком за заштиту животне средине Иреном Вујовић.

Предсједник Скупштине Србије и лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић  је своју грађанску дужност обавио међу првима на бирачком мјесту у Мјесној заједници "Дедиње" на Савском венцу.

Он је на гласање дошао са супругом и сином.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић гласао је на бирачком мјесту 33 у Школи за дизајн у Београду.

Петковић је на гласање дошао око осам сати.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана