Србија: Дозвољени културни догађаји, посjете старачким домовима

Tanjug
Србија: Дозвољени културни догађаји, посjете старачким домовима

БЕОГРАД - Посјете старачким домовима, установама социјалне заштите и сличним објектима поново ће бити дозвољене, а од понедјељка, 24. августа, биће дозвољено и одржавање културних дешавања са присуством публике, попут биоскопа, позоришта и концерата у институцијама културе, уз ограничења којих се организатори морају строго придржавати.

То је данас одлучио Кризни штаб за заштиту здравља становнишства од заразне болести КОВИД-19 на којој је било ријечи о тренутној епидемиолошкој ситуацији у Србији, саопштила је Влада Србије.

Од понедјељка ће бити дозвољено присуство публике или гледалаца на културним догађајима, али њихов број не смије да прелази пет стотина. То значи да ни у биоскопским и позоришним салама, али ни у већим халама и аренама, не смије бити више од 500 гледалаца.

Додатно, организатори треба да се придржавају свих превентивних мјера при организовању догађаја, које су договорене на састанку премијерке Ане Брнабић и представника позоришта, биоскопа и манифестација.

Наиме, морају се носити маске и поштовати физичка дистанца од 1,5 метар односно једног празног сједишта између људи. Одређена је и адекватна физичка дистанца на догађајима на отоверном.

Такође, одлучено је да се након много времена, на темељу нешто повољније епидемиолошке ситуације, а у циљу очувања психичког здравља и социјалног живота корисника, дозволе посете старачким домовима, установама социјалне заштите и сличним објектима.

Посете су дозвољене искључиво уз најстроже поштовање свих превентивних мера и протокола о посjетама.

Кризни штаб подсећа све грађане да се епидемиолошка ситуација постепено побољшава, али да је опасност од заразе вирусом корона и даље присутна.

"Уколико наша дисциплина не буде била на високом нивоу у наредном периоду, то ће се врло јасно одразити бројем прегледа и хоспитализованих особа у наредном периоду", наводи се у саопштењу.

Неопходно је да грађани и даље носе маске у затвореним просторима, редовно перу руке, користе дезинфикациона средства и одржавају раздаљину.

Кризни штаб наставља да прати развој епидемиолошке ситуације и прилагођава превентивне мере тренутном стању.

"Веома је битно да и даље будемо одговорни према себи и другима и поштујемо све мере, јер ћемо само тако сви заједно доћи до циља а то је коначна победа над корона вирусом", наводи се у саопштењу Владе Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана