Србија договорила нови савјетодавни аранжман са ММФ-ом

Срна
Србија договорила нови савјетодавни аранжман са ММФ-ом

БЕОГРАД - Србија би до средине године требала да потпише нови аранжман са Међународним монетарним фондом /ММФ/, који неће подразумијевати финансијску подршку, већ ће бити искључиво савјетодавног карактера и трајаће до краја 2023. године, саопштило је Министарство финансија Србије по завршетку разговора са Мисијом ММФ-а.

Представници Мисије ММФ-а истакли су данас на састанку с министром финансија Србије Синишом Малим да је Србија снажним мјерама одговорила на кризу изазвану вирусом корона, да је вакцинација у тој земљи била међу најуспјешнијима у Европи, као и да очекују да привредни раст у Србији до краја године буде пет одсто.

ММФ очекује да привредни раст у наредним годинама буде око четири одсто, а истакнуто је и да ће посљедње мјере помоћи да се очува запосленост у приватном сектору, наводи се у саопштењу.

Саговорници су се сагласили да је најважније да се сачува тешко стечена репутација фискално сигурне земље, као и да се настави са одговорном фискалном политиком како би јавни дуг остао под контролом, односно како не би прешао 60 одсто бруто домаћег производа /БДП/.

Неки од предложених реформских циљева у новом аранжману су усвајање фискалног правила које би ограничило висину дефицита у односу на јавни дуг, затим Стратегије за развој тржишта капитала са пратећим акционим планом као и акционог плана за имплементацију политике власништва у државним и јавним предузећима, додаје се у саопштењу.

Из Мисије ММФ-а саопштено је данас да је договорен споразум са Србијом о потписивању новог аранжмана, те да споразум треба да одобри Извршни одбор ММФ-а, који ће га разматрати у другој половини јуна.

Србија је у јануару успјешно завршила претходни аранжман "Инструмент за координацију политика".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана