Србија добила два нова национална парка - Стара планина и Кучај

Срна
Foto: срна

БЕОГРАД - Србија је добила два нова национална парка - подручја Старе планине и планина Кучај-Бељанице, саопштено је из Министарства заштите животне средине Србије.

Два нова национална парка Србија је добила послије 40 година, посљедњи пут то је учињено 1981. године када су Тара и Копаоник проглашени националним парковима.

Министар заштите животне средине Србије Ирена Вујовић рекла је да су подручја Старе планине и Кучаја од данас под највишим степеном заштите државе, јер је покренут поступак њихове заштите и то као националних паркова.

"Ово су прва два национална парка која ће бити проглашена у Србији након 40 година, а тај статус су заслужили због великог природног богатства на својим територијама", навела је она, додајући да ће у овим парковима природа да ужива највећи степен заштите.

Вујовићева је истакла да је заштићено подручје Стара планина једно од највреднијих и најпосјећенијих у Србији, које поред љепоте пејзажа, одликује и богатаство биљног и животињског свијета.

Кучај-Бељаница је, додала је она, шумско подручје, са очуваним храстовим и буковим шумама, али и пећинама, клисурама и кањонима.

"Стара планина до сада имала статус парка природе, а проглашењем националног парка ће добити максималан степен заштите. Подручје Кучај-Бељанице је сада први пут под заштитом", рекла је Вујовићева.

Студије за нове националне паркове које је израдио Завод за заштиту природе, данас су постављене на сајт Министарства заштите животне средине, а од тог момента је и званично покренут поступак заштите, односно већ су на снази сви режими и мјере заштите које студије садрже.

Предвиђено је да се, када се поступак оконча, Национални парк Стара планина простире на 116.000 хектара, а Национални парк Кучај-Бељаница на око 45.000 хектара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана