Србија добија моћно оружје?

ГС
Србија добија моћно оружје?

БЕОГРАД - У ишчекивању посјете предсједника Француске Емануела Макрона, у Србији је једна од главних тема - куповина француских авиона типа "Рафал".

Најсавременији, вишенамјенски авиони, четврте и пете генерације, такозвани "рафали", могли би да постану дио Војске Србије. У току су преговори са Француском, од које бисмо и набавили ове вишенамјенске летјелице.

Уколико Србија набави авионе "Рафал", наше ваздухопловство биће најмоћније у односу на многе земље у региону, сматрају аналитичари.

- Свијим оружаним снагама треба та врста оружја. Они јесу скупи јер је у питању најскупљи технолошки производ и због тога је тако велика цијена, објашњава уредник ваздухопловног портала "Танго Сикс" Петар Војиновић.

Војни аналитичари сматрају да у свијету не би требало да постоји војна сила која нема надзвучне, вишенамјенске борбене авионе. "Све ово што слушамо, дронови, вјештачка интелигенција, све су то глупости у односу на надзвучне, вишенамјенске борбене авионе који су најбрже, најпрактичније, најубојитије оружје које постоји", додаје Војиновић.

Војни аналитичари овакав тип авиона виде као најсавременији. Његова намјена није само да јури друге авионе по небу, већ и да дјелује на земљи.

Разлози зашто се "рафали" сада поручју јесте предвиђање да ће за десетак година наши мигови изаћи из употребе. Они су, иначе, подсјећају аналитичари, у потпуности модернизовани, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана