Срби на сјеверу Косова и Метохије 11 дана на барикадама

Агенције
Foto: Канцеларија за КиМ

КОСОВСКА МИТРОВИЦА- Срби са сјевера Косова и Метохије су већ 11 дана на барикадама којима су блокирали важније саобраћајнице у општинама Звечан, Зубин Поток и Лепосавић - ноћ је протекла мирно, али је ситуација и даље напета, јавља Радио "КиМ".

Осим блокаде путева на сјеверу Косова и Метохије, затворени су и административни прелази Јариње и Брњак, под контролом косовске полиције.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић напоменуо је да барикаде за Србе значе слободу и представљају њихов миран отпор безакоњу Куртија и његових великоалбанских екстремиста којима је, како је истакао, једини циљ етнички чисто Косово и Метохија.

Он је поручио да би "било добро да Курти одмах ослободи Дејана Пантића, да повуче полицијске специјалаце са дугим цевима са севера Косова и Метохије који ту не могу бити присутни, као и да укине спискове за прогон и хапшење Срба", те да испуни обавезу формирања Заједнице српских општина.

Њемачки амбасадор у Приштини Јерн Роде сматра да барикаде на сјеверу Косова и Метохије треба уклонити прије Божића, напомињући да су оне нелегалне и да они који су их поставили треба да их уклоне.

Премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти јуче је поручио да се "барикаде неће још дуго толерисати", те да је министар унутрашњих послова Џељаљ Свећља у сталном контакту са командантом Кфора јер је та мисија, према Куртијевим ријечима, затражила још времена од институција самопроглашеног Косова за уклањање барикада.

Срби на сјеверу Косова блокирали су све путне правце након хапшења бивших полицајаца Дејана Матића и Слађана Трајковића.

Пантићу је одбијена је жалба на притвор, а Трајковићу је суд у Приштини одредио притвор до 30 дана због наводних ратних злочина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана