Срби на Косову и Метохији организовано у сјечи бадњака

Срна
Срби на Косову и Метохији организовано у сјечи бадњака

ГРАЧАНИЦА- Срби на Косову и Метохији традиционално на Бадњи дан од раних јутарњих часова организовано сијеку бадњаке углавном, посебно јужно од Ибра по оближњим шумама.

Мјештани Грачанице и околних српских села бадњаке сијеку у шумама ослоњеним на Грачаначко језеро, удаљено неколико километара од Манастира Грачаница, гдје ће вечерас уз кувано вино и ракију бити наложен бадњак.

Срби из Косовског поморавља организовано су посјекли бадњак. Вечерас ће у Коретишту, удаљеном око два километра од центра Гњилана, бити наложен бадњак.

Овај обичај, сада већ традиционални, уведен је прије 22 године будући да тада Срби нису смјели налагати бадњак у порти Цркве Свети Никола у центру Гњилана.

"Паљење бадњака у порти цркве у Коретишту наставак је традиције која је, како се верује, вековима трајала и живела у Гњилану. Међутим како је сада у Гњилану само још десетак Срба ту смо традицију пренели у Коретиште и Бог је дао да нас је из године у годину о Бадњем дану и Божићу све више", рекао је Срни Милорад Симјоновић из Коретишта.

Слична традиција је у свим храмовима и црквама на Косову и Метохији, посебно у Грачаници гдје је традиционални обичај да се бадњак наложи у порти Манастира Грачаница, а потом се у свим домовима, како за Срну каже Бобан Стевић из Лапљег села, породице окупљају и настављају прославу Бадње вечери.

"Славље траје све до јутра када одлазимо у цркву на Свету литургију и причешће", каже он, наглашавајући да сваки Србин одласком у цркву честита Божић како својој породици тако и свим вјерницима који Божић славе по јулијанском календару.

Сјеча бадњака протекла је без инцидената и косовска полицијска служба повећаним бројем припадника контролише све путне правце, као и у окружењу српских средина јужно од Ибра.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић, поводом божићних празника, боравиће данас и сутра на Косову и Метохији, саопштено је из Канцеларије.

Петковић ће посјету започети у Звечану, гдје ће по доласку присуствовати налагању бадњака у порти цркве Светог Ђорђа. Он ће потом у Косовској Митровици присуствовати налагању бадњака испред Цркве Светог Димитрија.

Петковић ће сутра посјетити Прилужје у општини Вучитрн, гдје ће бити положајник четрнаесточланој породици Милана Здравковића, а потом ће у манастиру Грачаница присуствовати божићној литургији, коју ће служити Његово преосвештенство епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије.

У поподневним часовима у селу Прековце, у општини Ново Брдо, Петковић ће посјетити Народну кухињу НВО "Мајка девет Југовића", а потом ће у Пасјану у општини Гњилане посјетити породилиште у Здравственом центру Пасјане и разговарати са руководством центра. /крај/нз/вј/фото

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана