Срби који су постали терористи и придружили се вехабијама

GS
Срби који су постали терористи и придружили се вехабијама

Милош Жујовић (25) који је промијенио вјеру у ислам и име у Салахудин јуче је извршио тетористички акт када је напао припадника Жандармерије Милоша Јевремовића и самостријелом га погодио у врат.

Он је одмах савладан и преминуо је након што је полицајац у самоодбрани употребио ватрено оружје, али Милош није једини Србин који се одлучио да се придужи "Вехабијама"!

Прије њега то је учинио њег друг Игор Деспотовић који је више пута осуђиван за припремање и позивање на терористичке нападе.

Наиме, Деспотовић је ове године у априлу осуђен на казну затвора од три године због подстицања на извршење кривичних дјела, преноси Курир.

- Окривљени Деспотовић Игор осуђен је на казну затвора у трајњу од три године, у коју му је урачунато време проведено у притвору, као и време проведено на мери забране напуштања стана уз примену електронског надзора - образложено је раније ове године.

Деспотовић је, што се наводи и у оптужници која је подигнута против њега, у стању урачунљивости континуирано и јавно, путем видео снимака, фотографија и текстова износио и проносио идеје којима се непосредно подстиче на вршење тероризма.

- Сумња се да је од почетка марта 2020. године до 5. фебруара 2022. године на више друштвених мрежа админстрирао, односно прво отворио, а затим управљао са више налога и у делу налога који је јаван и доступан за све кориснике, поставио низ садржаја текстова снимака и фотографија који велича организацију Исламска држава - наводи се у оптужници.

Деспотовић је хапшен и у акцији БИА 2017. године када је спремао терористички напад и објављивао поруке подршке Исламској држави, али и писао упуства за тровање немуслиманског становништва гасом "Сарин"!

Деспотовић је већ осуђиван због сличног дела и то 2018. године због сумње да је планирао напад камионом у центру Београда.

Србин врбовао Србе да буду терористи

Исто тако, још 2016. године Горан Павловић звани Абдулах из Београда и Рејхан Плојовић били су осумњичени да су се у Србији и више других земаља удружили с још неколико особа због тероризма, као и да су врбовали људе и обучавали за терористичка дела и финансирали тероризам.

Павловић, који је родом из Босуте код Аранђеловца, и Рејхан Плојовић терете се да су се повезали са Абидом Подбићанином, Сеадом Плојовићем, Тефиком Мујовићем, Изудином Црновршанином и Фератом Касумовићем.

- Павловић и Плојовић се терете да су преко Абида Подбићанина и Тефика Мујовића 2013. године успоставили везу са организацијама које су проглашене за терористичке организације - Исламска држава Ирака и Леванта и Фронт Ал Нусра, који изводе терористичке акције на територији неколико држава ради насилног стварања будуће глобалне исламске државе, тзв. калифата - навело је тада тужилаштво.

Они су оптужени да су у Србији, земљама у региону и западној Европи прикупљали новчана средства и финансирали одлазак неколико грађана Србије, које су претходно врбовали, најпре у кампове за терористичку обуку у Сирији, а потом на ратиште.

- Према доказима прикупљеним током истраге, Павловић и Рејхан Плојовић су се у другој половини 2013. године у Сирији придружили ИС и Фронту Ал Нустра.

Монструм и вехабија

Малиша Јевтовић, монструм који је осуђен на максималних 40 година затвора због суровог силовања и убиства трогодишње Катарине Каје Јанковић 2005. године, у затвору Нова Скела променио је веру 2018. године и прикључио се вехабијама!

Како је Курир тада писао, са исламистом са којим служи казну затвора Јевтовић се моли и клања свакодневно.

- Јевтовић се у затвору зближио са осуђеним вехабијом, који служи казну у овом затвору. Мало-помало, водили су разговоре, а онда је Јевтовић попримио понашање цимера. Постао је исламиста, који се клања и који показује агресивно понашање, али о кајању и ономе што је учинио девојчици не говори. Пустио је браду и са новим пријатељем размењује муслиманске поздраве - рекао је извор Курира и додао да он не може да тврди да ли је Јевтовић веру променио из убеђења или евентуално због новца који му је можда понуђен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана