Срби из свих крајева на литургији у Грачаници, слиједи парастос косовским јунацима на Газиместану

Срна
Срби из свих крајева на литургији у Грачаници, слиједи парастос косовским јунацима на Газиместану

 БЕОГРАД- У манастиру Грачаница, једној од највећих српских светиња, окупили су се Срби из Србије и региона који су дошли на Космет да прославе Видовдан.

Они ће након Свете архијерејске литургије у Грачаници присуствовати парастосу палим српским јунацима у бици на Газиместану 1389. године, преноси "Косово онлајн".

На парастосу ни ове године због забране Приштине неће бити Његова светост патријарх српски Порфирије, директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић ни други званичници.

Уочи Видовдана у Грачаници је откривена биста највећег српског научника Николе Тесле, последњи рад преминулог вајара, академика Светислава Арсића Басаре и поручено да је Тесла дошао на Косово и Метохију међу своје, међу свој, Теслин народ.

Предсједник Теслине фондације у Америци Никола Лончар најавио је да ће организација кренути у формирање Теслиних клубова и на Косову и Метохији.

Синоћ је одржано традиционално књижевно пјесничко причешће и уручене награде. "Грачаничка повеља" уручена је прозаисти Мирку Демићу из Крагујевца, а престижна награда "Златни крст кнеза Лазара" пјеснику Ђорђу Сладоју из Новог Сада.

"Крст кнеза Лазара припада вама који живите овде, упркос великом терору и зулуму", поручио је Сладоје. На синоћњој манифестацији у Грачаници наступио је Симфонијски оркестар из Ниша.

Уочи Видовдана одржан је и избор за најљепшу Косовку дјевојку, а ту титулу је понијела Александра Ристић из Бабиног Моста

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана