Срби ишли по бадњаке код Грачаничког језера, полиција им бранила

Срна
Срби ишли по бадњаке код Грачаничког језера, полиција им бранила

ГРАЧАНИЦА - Радост сјече бадњака у шумама ослоњеним на Грачаничко језеро, Србима у централном дијелу Косова и Метохије јутрос је умањила Косовска полицијска служба, тражећи од њих да не истичу заставу Србије и да не сијеку бадњак већи од гранчице.

На сјечи бадњака надомак језера окупило се више стотина мјештана Грачанице и околних српских села, а полицајци из патроле Косовске полиције су им рекли да имају налог да забране истицање заставе Србије, јер је ово вјерски празник, те сјечу бадњака већих од гранчице.

Милан Јевтић из Грачанице рекао је Срни да је несвакидашње да се Србима брани да носе заставу своје државе и да посијеку младу дубицу храста и да са собом уз бадњак понесу и ивер.

Владимир Здравковић из Косова Поља рекао је да је одбио да се повинује налогу полиције и да је спреман да плати казну, ма колико она износила, јер "не жели да скрнави традиционални обичај Срба".

- Некоме смета наш обичај, а чини ми се да је им је стало да нас баш на овај свети дан провоцирају доказујући своју моћ - рекао је Здравковић Срни.

Из Епархије рашко-призренске речено је да вечерас у порти манастира Грачаница неће бити организовано паљење бадњака због епидемиолошких мјера.

Поноћну литургију, као и ујутру на Божић, у манастиру Грачаница служиће Његово преосвештенство епископ рашко-призренски Теодосије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана