Срби четврту ноћ провели на барикадама

Срна
Foto: Танјуг/АП

ПРИШТИНА- Срби са сјевера Косова и Метохије провели су четврту ноћ на барикадама упркос ниској температури, инцидената није било, док су припадници косовске полиције са дугим цијевима и даље присутни на контролоним пунктовима у близини административних прелаза и у мјешовитим насељима у сјеверном дијелу Косовске Митровице.

Барикаде су постављене на путним правцима који од Косовске Митровице воде ка административним прелазима Јариње и Брњак како би покушали да издејствују пуштање на слободу бившег косовског полицајца Дејана Пантића.

Пантићу су припадници Еулекса јуче доставили лијекове, али и даље није познато у који притворски центар је пребачен, пошто му је одлуком Основног суда у Приштини одређен притвор у трајању до 30 дана.

Србима је додатни страх изазвало саопштење Команде Кфора да су уз административну линију и на безбједносним тачкама распоредили већи број својих припадника, у консултацији са косовском полицијом и Еулексом.

Припадници косовске полиције, чије повлачење са сјевера Косова траже Срби са дугим цијевима присутни су у насељима сјеверног дијела Косовске Митровице - Бошњачка махала, Микро насеље и Брђани, као и на контролним пунктовима у близини и на самим прелазима Јариње и Брњак не дозвољавајући прелазак ни пјешацима.

Управо због угрожене слободе кретања школе ни данас неће радити, а отежан је саобраћај између све четири сјеверне општине пошто се користе локални макадамски путни правци.

Спокој је унијела јучерашња посјета америчког изасланика за западни Балкан Габријела Ескобара и изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака Приштини.

Из Куртијевог кабинета је саопштено да је на састанку постигнут договор да се барикаде уклоне и да је Приштина добила подршку да истраје у захтјеву да се у преговорима са Београдом постигне правно међународно обавезујућег споразума о међусобном признању.

Током дана Ескобар и Лајчак ће се у Београду састати са највишим представницима Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана