"Спутњик": Брисел би да сруши Додика

Срна
Foto: илустрација

БЕОГРАД - Брисел и Вашингтон разрађују комплексну операцију уклањања са власти српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, рекао је за "Спутњик" извор близак Европској спољнополитичкој служби.

Према овом извору, главни разлог покретања такве кампање против Додика је његов независан став у вези са ситуацијом у Украјини, односно одбијање Савеза независних социјалдемократа и широке српске вишестраначке коалиције да се БиХ, макар и дјелимично, придружи западним санкцијама против Русије.

Овај извор наводи да је став који је заузео Додик, у супротности са орјентацијом Запада да се Москва потпуно изолује на цијелом европском континенту, као и да се Балкан потчини искључиво западним интересима, који укључују елминистање такозваних спољних играча – Русије и Кине.

Због тога се Додик који води политику неусаглашену са Западом "кажњава" како се остали у југоисточној Европи не би усудили да буду у пријатељским односима са Русијом.

Према расположивим информацијама, као инструмент утицаја планирано је покретање кампање "црног пи-ара" против Додика, уз измишљене оптужбе за корупцију, како би се постепено поткопала његова репутација лидера и заштитника интереса српског народа у БиХ.

Додатна полуга притиска требало би да буду такозвана бонска овлашћења такозваног високог представника у БиХ који, према поимању Запада, дају том протекторату неограничене могућности, све до смјене врха власти у земљи.

Трећи елемент антисрпског плана предвиђа опцију да снаге обавјештајних служби БиХ, које су под потпуном контролом западњака, ухапсе Додика, користећи могућности снага ЕУ у БиХ које се налазе у земљи у оквиру операције "Алтеа" за осигуравање војних аспеката Дејтонског споразума из 1995. године.

Како оцјењује извор "Спутњика", у Бриселу су се заиграли у својој тежњи да на сваки начин елиминишу са сцене политичаре из БиХ који показују независност од директива из ЕУ и САД.

Таква линија, како наводи извор, у потпуности се уклапа у њихову упорну политику централизације и унитаризације вишенационалне БиХ на основу већине једног народа – Бошњака.

Све се то дешава на штету права Срба којима Дејтонски споразум гарантује равноправност и широка уставна овлашћења.

Према замисли Запада, статус Срба, а уједно и Хрвата, у новој "демократској" БиХ треба да се сведе на положај обесправљених националних мањина – такозваног цивилног становништва.

 

Како се наводи, евидентна је жеља Брисела и Вашингтона да осигурају етничко чишћење БиХ, да створе неприхватљиве услове за даљи живот Срба и Хрвата у БиХ и да их приморају да је напусте, а да земљу силом да увуку у НАТО.

 

Према мишљењу саговорника "Спутњика", Запад упорно тежи формирању нове геополитичке стварности у региону, зоне свог искључивог утицаја, не зазирући од најпрљавијих метода утицаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана