На суђењу Тачију и осталима свједочиће 71 заштићени свједок

Г.С.
На суђењу Тачију и осталима свједочиће 71 заштићени свједок

ХАГ - Очекује се да ће 71 заштићени свједок свједочити у Специјалном суду у случају против вођа терористичке ОВК Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија.

Њихова свједочења неће бити приказана јавности на исти начин као и њихов идентитет, пишу косовски медији.

Дејвид Хупер, адвокат бившег предсједника Косова Хашима Тачија, оспорава начин на који је Специјални суд поставио 71 свједока у предмету против њега и тројице других оптужених.

Он има примједбу да претпретресни судија није појединачно процијенио околности за сваког свједока, већ да је одлуку донио у уопштеном облику и да се ослањао на "субјективни страх уопштен у неоснованим изјавама".

Овај аргумент одбране оспорило је Специјализовано тужилаштво, рекавши да је судија појединачно процијенио да ли је објелодањивање свједока дио ризика и да се адвокат Хупер нетачно позивао на наводне чињенице.

Према Хуперу, таква одлука претпретресног судије није узела у обзир принцип пропорционалности мјера заштите свједока и на тај начин значајно утицао на способност одбране да ефикасно истражује доказе на суду.

Иначе, претпретресни судија успротивио се прије неколико дана захтјевима одбране Тачија, Весељија, Краснићија и Сељимија за привремено пуштање из притвора. /крај/сђп

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана