Спријечено кријумчарење акваријумских рибица и ража

Tanjug
Спријечено кријумчарење акваријумских рибица и ража

БЕОГРАД - Цариници су на граничном прелазу Хоргош са Мађарском спријечили покушај кријумчарења 68 акваријумских рибица, међу којима је осам примјерака заштићене врсте слатководних ража, саопштено је данас из Управе царина Србије.

Рибице и раже пронађене су касно синоћ током контроле аутомобила "опел зафира", панчевачких регистарских ознака, којим је петоро држављана Србије путовало из Злина у Чешкој ка Панчеву.

У гепеку аутомобила пронађено је пет термо-кутија од стиропора, у којима су биле кесе напуњене водом, са живим примјерцима акваријумских рибица.

Против возача аутомобила /42/ из Панчева покренут је прекршајни поступак, а заплијењене рибице збринуте су у зоолошком врту на Палићу.

"Акваријумске рибице припадају врсти `Псеудотропхеус Зебра`, а слатководне раже врсти `Потамотрyгон Моторо`", наведено је у саопштењу.

Моторо ража, чије је држање у Србији забрањено, у природи настањује ријеке Јужне Америке, Амазон и Ориноко и може да нарасте од 15-20 центиметара, па до једног метра.

Због отрова на каудалном перају домицилно становништво их сматра прилично опасним, посебно јер се укопавају у пијесак гдје људи могу да их нагазе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана