Споразум о слободној трговини Србије и Кине ступио на снагу

Tanjug
Foto: Rts

БЕОГРАД- Споразум о слободној трговини (ССТ) између Србије и Кине ступио је данас на снагу и његов циљ је омогућавање преференцијалног приступа кинеском тржишту за производе српског поријекла.

Повлашћени приступ производа српског поријекла тржишту са више од 1,4 милијарде становника ставља компаније из Србије у много бољи положај у односу на компаније из Европе и окружења и требало би да доведе до значајног повећања извоза, проширења инвестиционих и производних капацитета у нашој земљи, али и повећања конкурентности, као и јачања свеукупне привредне активности.
    
ССТ са Кином односи се на око 20.000 артикла, а одмах без царина моћи ће да се извози око 60 одсто њих.
    
У наредних пет до 10 година бесцарински извоз биће могућ за 30 одсто производа чија ће се царина годишње смањивати од 20 до 10 одсто.
    
Роба која ће бити ослобођена царина за пет година годишње ће имати умањену царину за по 20 одсто, док ће роба која ће бити без царина за 10 година, до тада имати годишње сманење царина за по 10 одсто.
    
Трајно ће царинама, ипак, бити заштићено 10 одсто најосетљивијих производа из Србије, прије свега, пољопривредних.
    
Важна чињеница је и да више од 50 одсто производа, који се пласира у Кину, мора да буде произведено у Србији.
    
Осим одређених врста воћа и поврћа, меса и месних прерађевина, рибе, на листи производа које ће српски привредници извозити  од 1. јула под повољнијим условима, односно уз ниже царине или без њих налази се и дрво, тканина, фармацутски производи, минерална ђубрива и други.
    
Према ријечима начелнице Одјељење за ветеринарско јавно здраство Управе за ветерину Тамаре Бошковић од данас ће се из Србије без царина на тржиште Кине извозити свеже јунеће месо, а у наредних 10 година у режиму слободне трговине биће и остале врсте и производи од меса и млијека.
    
Она је Тањугу казала да за сада ССТ са Кином није обухваћено свињско месо и производи од меса свинаја, због афричке куге свиња, јер како је објаснила та земља тражи да будемо три године слободни од ове болести.
    
"Овим споразумом нам је отворен канал за комуникацију и за лакшу размену информација, тако да ће и неки други производи бити лакше извезени на тржиште Кине и произвођачи ће наћи себи своје место што је до сада ипак било мало теже", рекла је Бошковићева.
    
Она је нагласила, да је Србија за сада успела да добије слободно тржиште за извоз у Кину и јагњећег меса, као и за производе од млека и за мед и производе од пчела. 
    
"Оно чему сад тежимо и за што се трудимо је извоз хране за кућне љубимце као једне изузетно важне гране индустрије и производње у Србији, поготово за та далека тржишта, као и извоз кожа и сирове вуне која се користи за прехрамбену и непрехрамбену индустрију у Кини", рекла је Бошковићева.
    
Додала да је да је у току и склапање споразума за живинско месо и за неке јестиве делове клања које код нас нису традиционално у исхрани употребљене већ се користе за неке друге сврхе, али кинеско тржиште је нашло интереса и у томе.
    
Када је ријеч о производима биљног порекла, директор Управе за заштиту биља Небојша Милосављевић рекао је за Тањуг да се од данас  без царина на тржиште Кине могу извозити свежа јабука, боровница и сува шљива, прераде од поврћа, џемови, семенска роба, раж и друго, док ће смрзнута малина бити у бесцаринском режиму за 10 година.
    
За пет година, према његовим ријечима, Србија ће на тржиште Кине без царина продавати вина, као и неке друге производе и ферментисана пића.
    
"Из ове либерализације су на жалост изузети кукуруз, сунцокрет, сунцокретово уље, пшеница, као и пшенично брашно. Те производе је Кина традиционално заштитила и не жели да они имају посебан статус са било којом земљом", рекао јо он. 
    
Милосављевић је објаснио да су пољопривредни производи који се извозе у Кину из Србије у систему одобравања, односно да би било која биљна врста могла да се извезе у Кину, мора да се испуни низ усаглашених фитосанитарних услова које они препознају као довољне да би неки производ могао да се нађе на тржиште те земље.
    
Аналитичар Привредне коморе Србије (ПКС) Бојан Станић рекао је за Тањуг, да данашни дан, односно 1. јули, постаје значајан датум у историји економских односа између Србије и Кине.
    
Према његовим ријечима, то што ће одмах око 60 одсто свих производа који се размењују између Кине и Србије бити ослобођени царине, значи да ће ти производи који долазе из Кине у Србију постати јефтинији за наше произвођаче и прерађиваче, док ће са друге стране, на неки начин и кинеско тржиште постати доступније за наше производе.
    
Станић је додао да постоје и ризици ССТ, односно да одређена роба која дође из Кине буде овде још конкурентнија и да на неки начин преплави ово тржиште, али за такве ситуације, како је нагласио предвиђени су механизми заштите, односно могућности да се врате царине на ниво које су постојале пре успостављања овог споразума. 
    
Он није могао да каже колико ће бесцарински извоз утицати на повећање извоза, наводећи да ће се тек када прође шест месеци, односно крајем ове године видети први резултати, али да ни они неће бити репрезентативни, јер је потребно време да се наша привреда прилагоди за могућност пласмана на велико и захтевно кинеско тржиште.
     
Амбасадор Кине у Србији Ли Минг казао је да ће ССТ који је данас ступио на снагу обезбедити нове институционалне гаранције за билатералну економску и трговинску сарадњу и обележиће даље унапређење и развој практичне сарадње две земље.
    
Он је у ауторском тексту за лист "Политика" рекао да ће споразум подстаћи економију да постигне већи раст и запосленост, а створиће  и повољније, погодније, транспарентније и стабилније пословно окружење за предузећа у Кини и Србији и дати нови замах изградњи заједнице две земље са заједничком будућношћу у новој ери.
    
Амбасадор је подсјетио и да је у претходних 10 година, у области трговине, обим билатералне трговине две земље повећан три пута, извоз Србије у Кину 60 пута, а Кина је постала други највећи трговински и важан инвестициони партнер Србије.
    
ССТ између Владе Србије и Владе Кине, потписан је у Пекингу, 17. октобра 2023. Потписали су га министри трговине Кине Wанг Wентао и Србије Томислав Момировић, а потписивању тог документа присуствовали су и председници Кине и Србије Си Ђинпинг и Александар Вучић.
    
ССТ који су две стране потписале, како је тада речено, обухвата 10.412 производа из Србије и 8.930 из Кине.
    
Преговори који су претходнили закључивању споразума одржавали су се у Београду и Пекингу  од 12. априла до 26. септембра 2023. 
    
На сајту Министарства трговине Србије могу се видети сви детаљи ССТ са Кином, као и статус више од 20.000 артикала који су обухваћених овим уговором.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана