Споменик Путујућем глумцу враћен на своје мјесто у Скадарлији

Танјуг
Foto: Танјуг/ АП

БЕОГРАД - Споменик "Путујућем глумцу" у Скадарлији, након три месеца рестаурације и конзервације враћен је на своју позицију.

Директорка Завода за заштиту споменика културе Београда Оливера Вучковић рекла је да је споменик на задовољство свих враћен на своју позицију, на углу Скадарске и Господар Јевремове улице, а након што су изведени свих неопходни радови.

Она је рекла да су радови подразумијевали тоталну фумигацију дрвета у контролисаном и безбједном простору која је трајала 38 дана и током које су елеминисани сви активни или тренутно неактивни инсекти, чишћење свих старих заштитних премаза, флека и атмосферских наслага, уклањање пломби претходне рестаурације, површну и дубининску консолидацију материјала, санирање микропукотина и рестаурацију већих оштећења, као и наношење заштитног премаза на површину дрвета”.

"Радови су такође подразумевали модификацију постојућег постамента, како би се на што бољи начин обезбедила стабилност и сигурност споменика", рекла је Вучковић.

Додала је да су радове на конзервацији и рестаурацији пратили аутор Јово Петонијевић, као и ЈП "Путеви Београд" које је обезбиједило средства за конзерваторско рестаураторске радове на споменику и Градској општини Стари град.

Јавни споменик "Путујући глумац" подигнут је у част писца, позоришног ствараоца и учитеља страних језика Јоакима Вујића 1989. године, на углу Скадарске и Господар Јевремове улице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана