Шпигл о Косову: Хаос у америчком протекторату

Танјуг
Шпигл о Косову: Хаос у америчком протекторату

БОН - Њемачки Шпигл у тексту “Хаос у америчком протекторату” пише да амерички предсједник Доналд Трамп заоштрава курс бивших америчких предсједника и да преко специјалног изасланика за дијалог Београда и Приштине Ричарда Гренела жели да нађе трајно ријешење.

Како наводи лист, Трамп Косово третира као протекторат и цементира Вашингтонов захтјев за утицајем у задњем дворишту Европске уније, а Гренел, кога лист описује као “свадљивог дипломату” требало би да организује тријумф на међународној бини.

“Мировни споразум између Србије и њене бивше покрајине САД желе изгледа да постигну размјеном територија укључујући и промјену граница - чему се противи већина земаља ЕУ. Оне сматрају да су промјене граница на Балкану крајње опасне”, преноси Шпигл.

Како се наводи, потврда такве Трампове намјере су дешавања у вези са смјеном косовског премијера Аљбина Куртија 25. марта.

“Када је његова странка на јесењим изборима освојила највећи број гласова, било је јасно да су многи грађани очигледно жељели да раскрсте са старим системом на Косову. Његова влада је била прва у Приштини у којој главну ријеч нису имали ратни ветерани. Његова влада је, међутим, преживјела само седам недјеља”, пише лист и додаје да Курти сада оптужује САД да су умјешане у разбијање његове коалиције.

У тексту се оцијењује и да док је канцеларка Ангела Меркел изразила солидарност са Куртијем, Гренел је очигледно одавно припремао предсједнике Србије и Косова на промјену курса у Приштини.

“У будућности би у Приштини поново на власт могла да дође странка Рамуша Харадинаја - бившег герилског команданта који већ деценијама ужива наклоност Вашингтона”, закључује Шпигл.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана