Специјални извјестилац ЕУ: Јужни Тирол могући модел за сјевер Косова

Срна
Foto: ЕУ

ПРИШТИНА - Специјални извјестилац ЕУ за Косово Виола фон Крамон изјавила је да би статус Јужног Тирола у Аустрији могао да буде успјешан модел за сјеверни дио Косова и Метохије, али да би морао да узме у обзир специфичности ситуације на терену.

Говорећи о наводном француско-њемачком „нон пејперу“, Фон Крамонова је рекла да оно што је предложено у том документу изгледа као статус Јужног Тирола у Италији, којим су ријешени билатерални проблеми Италије и Аустрије.

-То може бити успјешан модел, али мора да буде персонализован и узме у обзир специфичности ситуације на Косову - навела је Фон Крамон.

Она је изразила наду да ће дијалог Београда и Приштине бити одблокиран након посјета Бриселу предсједника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, преноси приштински „Репотери“.

Фон Крамонова је позвала европску дипломатију да повећа ниво координације како би се избјегли неспоразуми и нагласила да је „срећна што су идеју о размјени територија већ одбиле САД и ЕУ“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана