Специјализована вијећа одобрила повлачење Тачијевог браниоца Грегорија Кихоа

Танјуг
Foto: Агенције

ХАГ - Претресно вијеће у предмету "Тачи и други" одобрило је повлачење Грегорија Кихоа са мjеста главног браниоца бившег лидера такозване ОВК Хашима Тачија, а та одлука ће ступити на снагу када секретар именује новог главног браниоца.

Како се наводи у објави на сајту Специјализованизх вијећа Косова, пошто су се и Тачи и тренутно један од Тачијевих кобранилаца Лука Мишетић сложили да ће Мишетић наследити Кихоа, панел је позвао Секретаријат суда да предузме све неопходне кораке и именује Мишетића за Тачијевог главног браниоца што прије.

Истовремено, одобрено је и повлачење Тачијевог кобраниоца Џоа Ридера, док је секретару наложено да одлучи о затраженом повлачењу и три правна сарадника и пет чланова тима за подршку.

Како се наводи, претресно вијеће је размотрило и захтјев Кихоа за плаћање трошкова од стране Специјализованих вијећа током прелазног периода, односно након именовања новог браниоца и додало да би секретар могао да изда налог Кихоу да настави с радом или да пружи помоћ браниоцу који ће га замијенити (на период до 45 дана).

"Али пошто нови бранилац још увек није именован и пошто секретар није издао такав налог Кихоу, панел је закључио да је тај захтјев у овом тренутку преурањен и стога га је одбацио", наводи се у саопштењу.

Крајем јануара адвокати Грегори Кихо и Џо Ридер и њихови правни тимови поднијели су захтјев за повлачење са случаја Хашима Тачија пред Специјалним судом у Хагу, због "неиспуњавања обавеза бившег предсједника Косова и лидера ОВК" према њима, као и да је Тачи "разумно упозорен" да ће тражити раскид уговора уколико обавеза не буде испуњена.

Тада се огласило и Министарство правде привремених приштинских институција саопштило од 2020. године из буџета плаћена правна одбрана бившег лидера тзв. ОВК Хашима Тачија више од три и по милиона евра.

Након што су Тачијеви адвокати одустали од случаја, уз образложење да нису плаћени, министарство на челу са Аљбуљеном Хаџију саопштило је да су обавезе према адвокату Луки Мишетићу испуњене, у складу са Упутством и Споразумом, преноси Коха.

У Хагу је у току суђење бившим вођама тзв. ОВК Тачију, Кадрију Весељију, Реџепу Сељимију и Јакупу Краснићију, у случају названом "Тачи и други" који су оптужени за прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, присилни нестанак, мучење и убиства.

Та кривична дјела квалификована су као злочини против човјечности и ратни злочини.

Тзв. ОВК је током 1998. и 1999. године извршила бројне злочине, убиства и отмице над припадницима војске и полиције тадашње Југославије, Србима и другим неалбанцима, као и Албанцима који нису прихватили да буду њени помагачи или припадници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана