СПЦ: Забринутост због државног терора над Украјинском православном црквом

Срна
СПЦ: Забринутост због државног терора над Украјинском православном црквом

БЕОГРАД - Српска православна црква /СПЦ/ изразила је дубоку забринутост због тога што државно руководство Украјине спроводи државни терор над Украјинском православном црквом и најгрубље крши основна права и вјерске слободе с циљем брисања свих трагова изворног православља у Украјини.

“СПЦ са дубоком забринутошћу, тугом и састрадалном братском љубављу гледа жтрпљење светихж у Украјини на притиске, насиље и прогоне које актуелна украјинска власт врши против канонске цркве, а тиме и против већине властитих грађана”, наводи се у саопштењу које је потписао Његова светост патријарх спрски Порфирије, као предсједник Светог Синода СПЦ.

СПЦ се нада ће и остале цркве и вјерске заједнице, као и институције и организације којима је стало до мира, правде и каквог-таквог поретка у свијету, осудити флагрантно кршење вјерских права и слобода у Украјини.

Како наводе, одлука садашњег државног руководства Украјине да митрополита Онуфрија, монашко братство и духовну академију протјера из Кијево-печерске лавре није ништа друго до синоним ужасавајућег државног терора над Црквом.

“Понашање украјинског државног руководства сведочи да је његов стварни, вероватно и крајњи циљ брисање историјског памћења и свих трагова изворног православља у Украјини да би се изменио код и историјски идентитет који је Црква мукотрпно изграђивала и чувала у току векова, од Светога кнеза Владимира до данас”, истиче се у саопштењу.

Кијево-печерска лавра са својим светињама, како се додаје, није само симбол и центар православне Украјине и “руског свијета”, ма како ко тумачио тај термин, него и непресушни живоносни извор духовности васцијелог православља.

У саопштењу се, између осталог, напомиње да су прогони кулминирали посљедњих дана насилним отимањем храмова у корист псеудоцрквене расколничке структуре, која има статус својеобразне “државне Цркве” и неформалне инквизиције.

Као предстојећи врхунац терора наводе најављени изгон 250 монаха и више стотина професора и студената теологије из Кијево-печерске лавре, вјековног духовног изворишта и средишта Свете Русије, крстионице источнословенског хришћанства и православља у савременој Украјини, Русији и Бјелорусији.

Српски патријарх подсјећа да је једина постојећа православна црква у Украјини Украјинска православна црква, на челу са митрополитом кијевским Онуфријем, да није никаква “зараћена страна”, него жива и дјелатна Црква Божја у јединству вјере и литургијском општењу са Руском православном црквом и православним црквама.

Ратове, праведне и неправедне, воде државе, а не цркве, напомињу из СПЦ и подсјећају да је Украјинска православна црква највећа вјерска организација у тој земљи, призната од свих православних цркава у свијету и од свих инославних цркава и конфесија.

С друге стране, додају, неканонску, расколничку структуру која себе назива “Православном црквом Украјине” и нема ни најосновније атрибуте црквености, признају само четири православне цркве, које по броју својих вјерника чине веома мали проценат у православној васељени.

У саопштењу је, између осталог, изражена усрдна молитва Богу за прекид братоубилачког рата у Украјини и за што скорије успостављање благословеног мира у њој.

“Са вером, надом и љубављу ишчекујемо тријумф крста и васкрсења Христовога над силама таме, зла и смрти”, истиче се у саопштењу објављеном на сајту СПЦ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана