СПЦ се огласила о забрани уласка патријарху Порфирију на Космет

ГС
СПЦ се огласила о забрани уласка патријарху Порфирију на Космет

БЕОГРАД - Из Српске православне цркве (СПЦ) оцијењено је да је одлука власти самопроглашеног Косова да српском патријарху и епископима забране долазак у Пећку патријаршију - древно црквено сједиште неразумна и неприхватљива, гледано са становишта људских права и слободе сваког човјека.

У Информативној служби СПЦ су потврдили да су Његову светост патријарха српског Порфирија, који је са још седморицом архијереја требало да, према устаљеној процедури, у поподневним часовима допутује у сједиште СПЦ - Пећку патријаршију, ради почетка редовног годишњег засједања Светог архијерејског сабора на административном прелазу Мердаре зауставили службеници привремених власти у Приштини и без икаквог образложења саопштили да им је забрањен улазак у јужну покрајину.

Како истичу у саопштењу, патријарх апелује на све који имају утицај на ситуацију на Косову и Метохији да учине све да се престане са флагрантним кршењем људских права српског народа, па и права на слободу кретања српског патријарха, епископа и свештенства.

"Патријарх Порфирије неће оставити свој народ на Косову и Метохији и учиниће све што је могуће да се са њим сретне и да заједно помоли Богу што пре буде могуће", поручили су из СПЦ, преноси Срна.

Они су најавили да ће засједање Светог Архијерејског Сабора почети са радом сутра у храму Светог Саве на Врачару, гдје ће Света архијерејска литургија, уз саслужење свих архијереја, почети у 9 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана