СПЦ признаје само Украјинску православну цркву

Срна
Foto: Срна

БЕОГРАД - Српска православна црква (СПЦ) признаје само Украјинску православну цркву, са митрополитом кијевским и све Украјине Онуфријем на челу, навео је НЈегова светост патријарх српски Порфирије у обраћању учесницима међународне богословске конференције у Кијеву.”

Тешка су искушења задесила православни народ Украјине. По закону црквеног живота, јединства и саборности, саосећамо са нашом браћом”, наводи се у поруци патријарха Порфирија, коју је на овој конференцији прочитао његов викар еписког моравички Антоније.

Патријарх српски је подсјетио да је Украјинска православна црква била са српским народом када су у скоријој прошлости српски храмови претварани у рушевине и када је на хиљаде Срба постало избјеглице, преноси “Спутњик”.

“Украјинска православна црква била је са нама духовно и ми смо увек осећали молитвену подршку Кијева”, навео је патријарх српски у обраћању на конференцији “Јединство цркве: богословске, канонске и историјске димензије”.

Он је нагласио да “подржавање расколника, претње и насиље, заузимање православних храмова и усвајање дискриминаторних закона усмјерених против канонског православља не могу бити оправдани никаквим државним или националним разлозима, јер је све то отворени рат против Христа Спаситеља, као и против НЈегове једине, свете, саборне и апостолске Цркве”.

“Причешћујући се из једне чаше, молимо се за окончање превирања на украјинској земљи”, поручио је патријарх Порфирије.

Викар патријарха српског, епископ моравички Антоније награђен је орденом Светог кнеза Владимира првог степена Украјинске православне цркве.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана