СПЦ преузима католичку цркву у Бечу

Срна
Foto: РТВ

БЕОГРАД - Српска православна црква /СПЦ/ преузима католичку жупску цркву у Мајдлингу, у Бечу, у 12. округу, саопштила је Епархија аустријско-швајцарска.

Ово су једногласно одлучили католички жупски савјет и савјет за управљање имовином у сагласности са руководством Бечке надбискупије. Српска парохија постаће поново дио своје првобитне парохије у Алтмансдорфу, из које је издвојена 1982. године.

Четрдесет година након оснивања католичке жупе Ам Шепфверк , храм Светог Фрање Асишког предаје се српској православној Епархији аустријско-швајцарској, преноси црквени Радио Слово љубве.

У вријеме када је основана католичка парохија 1982. године, у насељу 12. бечког округа Ам Шепфверк живјело је око 5.000 припадника римокатоличке заједнице. Међутим, усљед демографског развоја, у посљедњих неколико деценија, број католика је пао на нешто мање од 1.000, а истовремено се повећао број становника православне вјероисповијести.

Викар за Бечки градски регион Даријуш Шуцки /Дариусз Сцхутзки/ је рекао да је "затварање католичке жупе увијек болно”, али да радује што ће "храм бити сачуван као хришћанска црква, у конкретном случају српска православна богомоља, која ће сада бити доступна бројној и младој српској заједници на овој новој локацији".

У разговору са члановима жупског савјета, епископ аустријско-швајцарски Андреј је обећао да ће будуће преузимање цркве у Мајдлингу у Бечу бити на задовољство и некадашњих католичких вјерника зато што Српска православна црква његује срдачне односе са свим сестринским црквама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана