СПЦ позива на одбрану права на похађање вјерске наставе

СРНА
СПЦ позива на одбрану права на похађање вјерске наставе

БЕОГРАД - Српска православна црква /СПЦ/ апеловала је на јавност Србије, прије свега на родитеље и ученике, да остваре и одбране своје право на похађање Вјерске наставе, ма којој вјерској заједници припадали.

"Позивамо директоре школа и надлежне органе да заштите и поштују права верујућих људи и њихове деце који су апсолутна већина у нашем друштву", саопштено је из Српске православне цркве.

У тексту се подсјећа да је јавно указивање Његове светости патријарха српског Порфирија на злонамјерно поступање неких директора основних и средњих школа у Србији према сопственим ученицима и њиховим родитељима, изазвало буру реакција у јавности.

Патријарх Порфирије саопштио је крајем јуна да је веома разочаран информацијом да директори више основних и средњих школа у Србији свјесно обесхрабрују, чак и спречавају ученике и родитеље да се опредијеле за вјерску наставу.

У саопштењу СПЦ се наводи да је допис предсједника Скупштине општине Трстеник од 1. јула јавно свједочанство да су поједини државни органи узели у обзир апел Његове светости и установили тачност његових тврдњи.

У том допису предсједник Скупштине општине Трстеник скренуо је пажњу директорима основних и средњих школа у Трстенику да је одлука о одабиру вјерске наставе искључиво на ученику и да није дозвољено да представници школе врше агитацију за један или други наставни програм.

Допис је упућен поводом информација да директори појединих школа агитују за одређени предмет, најчешће на уштрб вјерске наставе, што није дозвољено.

СПЦ истиче у саопштењу да овај допис, нажалост, свједочи да се ни послије двије године од апела ствари нису значајно промијениле.

Довољно је, наводи се у саопштењу, напоменути да је у току школске 2023/24. године просвјетна инспекција утврдила неправилности у вези са извођењем вјерске наставе у чак 21 београдској школи. /крај/вш

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана