СПЦ: Дубока забринутост због непостојања вјерске слободе и кретања

СРНА
СПЦ: Дубока забринутост због непостојања вјерске слободе и кретања

БЕОГРАД- Српска православна црква /СПЦ/ на Косову и Метохији изразила је дубоку забринутост због непостојања вјерских и слободе кретања за Србе у јужној српској покрајини, саопштено је данас из манастира Високи Дечани након што је групи од 50 расељених Срба забрањено да сутра присуствују празнику Свете Тројице у Мушутишту.

Манастир Високи Дечани подсјетио је да половина Срба из Мушотишта, који су расељени у централну Србију, а хтјели су да прославе Педесетницу на рушевинама манастира Свете Тројице из 16. вијека, нису добили дозволу Косовске полиције да посјете ту српску светињу коју су уништили албански екстремисти.

"Претходне године полиција је дозвољавала Србима да присуствују литургији, али сада не", објављено је на Твитер налогу манастира Високи Дечани.

Групи од 50 вјерника, Србима расељеним са простора општине Сува Река, забрањено је да сутра присуствују манастирској слави, празнику Свете Тројице у Мушутишту, иако су посјету уредно и унапријед најавили, саопштено је раније из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

Истакли су да је стигао негативни захтјев на њихову молбу да им полиција пружи безбједносну подршку без које је немогућа реализација пута у тој чисто албанској средини и они су тако онемогућени да посјете своју постојбину и присуствују слави, што су годинама уназад чинили. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана