Спасојевић: Током олује не излазити, а ако сте напољу пронаћи заклон

Tanjug
Foto: Tanjug

БЕОГРАД- Начелник одељења у Управи за ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације МУП-а Милорад Спасојевић препоручио је данас грађанима да током предстојеће олује не излазе напоље и да што пре пронађу заклон, уколико се нађу на отвореном.

У изјави Танјугу, Спасојевић је рекао да МУП издао саопштење за све наше суграђане како треба да се понашају у таквим ситуацијама.
 

 "У тренутку дешавања елементарне непогоде, пре свега када су у питању олујни ветрови, без преке потребе не треба напуштати своје домове, треба избегавати шетње, пре свега по парковима. Уколико се нађу ван својих домова да пронађу неко привремено склониште, неки зидани објекат, угоститељска радња, трговинска радња, само да се склоне са улице", препоручио је Спасојевић
 

 Додаје да је плрепорука грађанима да не управљају моторним возилима током олујних вјетрова из простог разлога што се људима у возилима ништа неће десити, али се никада не зна шта ће се десити на путу, јер може доћи до обарање стабала, бандера или, што је најгоре, високонапонских водова. 
 

 "У таквим случајевима, не треба возити, већ паркирати возило са стране, укључити позицију и сва четири мигавца да би возило било јасно уочљиво и наставити вожњу по завршетку невремена. Такође, препорука је, с обзиром да је сезона годишњих одмора, да се грађани обавесте о времену пре поласка на пут. Ово невреме не траје дуго. Између пола сата и сат времена, колико траје ударни талас, и за толико могу да одложе путовање", каже Спасојевић. 
    

Истиче да се, према најавама РХМЗ, у подневним сатима и увече се очекује долазак временске непогоде која се са запада креће према Србији, али да, за сада, још увек немамо прецизне информације о јачини и областима која ће бити погођена предстојећој олуји. 
 

Како је рекао, о томе ће обавијестити РХМЗ сат до два прије доласка олује у Србију, али према ономе што се сада зна, захватиће запад Србије, Срем, Мачву и средишњи дио Баната.
  

Спасојевић каже да је током претходне олује Сектор за ванредне ситуације био усресређен на спасавање људских живота.
 
 "Имали смо неколико ситуација када су људи затечени у природи усред невремена, тако да је први фокус био на евакуацији људи који су се затекли на отвореном простору. Пре свега, брзо стизање до њих и помоћ. Имали смо 23 интервенције због пожара који су изазвани ударом грома у стамбене објекте, а било је много техничких интервенција због стабала која су пале на коловоз. Укупно 234 интервенције", навео је Спасојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана