Спасић сумња да ће Тачи и други злочинци ОВК одговарати

Срна
Спасић сумња да ће Тачи и други злочинци ОВК одговарати

БЕОГРАД - Предсједник Удружења киднапованих и убијених Срба на Косову и Метохији Симо Спасић рекао је Срни да породице жртава дочекују 18. јул и 22 године од почетка првих масовних отмица Срба и Рома на Космету готово без наде да ће најодговорнији за злочине, међу којима је и Хашим Тачи, за то одговарати.

Породице жртава, нагласио је Спасић, инсистирају да злочинци ОВК, међу којима је Тачи као један од најистакнутијих, одговарају за злочине почињене 1998. године.

Он је поменуо да је породицама искључиво битна та 1998. година, јер имају доказе, о Клечкој, Радоњић језеру, логору Лапушник, логору у Дреници...

Специјални суд за злочине ОВК, који је подигао оптужницу против Тачија и Весељија, за Спасића је фарса запада, као што је, како је навео, Хашки трибунал доказано политички и амерички суд гдје су једино осуђени генерали ЈНА и генерали Србије.

“Тачи је као туриста отишао авионом у Хаг, где су га дочекале заставе теористичке ОВК, а по повратку у Приштину су га дочекали саборци терористичке ОВК као хероја. Српски генерали су хапшени као највећи криминалци, злочинци и као таквима им је суђено и пресуђено”, истакао је Спасић.

Спасић је убијеђен да ниједан злочин који се десио на Космету од времена доласка УНМИК-а и КФОР-а неће бити процесуиран.

“Они су гарантовали безбедност тада и за све отмице и за сва убиства морају одговарати генерали КФОР-а. Међутим, то се никада неће десити”, сматра Спасић.

Спасић је напоменуо да за Тачија У Хагу кажу да је био “политички командант” ОВК, али сматра да он мора да сноси пуну одговорност за киднаповане и убијене 1998. године.

“Ако су српски генерали Небојша Павковић, Владимир Лазаревић, Сретен Лукић и Драгољуб Ојданић добили од 15 до 28 година по командној одговорности иако су били генерали једне суверене државе, морају и вође ОВК, Рамуш Харадинај, Хашим Тачи, Кадри Весељи и Фатмир Љимај одговарати и по командној одговорности”, категоричан је Спасић.

Спасић је нагласио да упркос свему Србија треба да инсистира на отварању архива ОВК да би “истина негдје остала записана”.

“После 22 године даноноћне борбе за истину и правду тек сада су дошле на ред ораховачке и остале жртве. Међутим, нема несталих. Нема одговорности за њих. Држава Србија у Бриселу мора инсистирати на отварању архива терористичке ОВК, где ћемо коначно видети где су затварани киднаповани Срби и где су те масовне гробнице наших мученика”, рекао је Спасић.

Спасић је данас у симболичних 12.44 часова за медије у Србији отворио спомен-собу “Косметске жртве”, да би у свијет још једном отишла слика киднапованих и никад пронађених Срба.

На “Зиду плача” у спомен соби је и 14 мушкараца из породице Божанић, који су отети на данашњи дан прије 22 године у ораховачким селима Оптеруша и Ретимља.

Трагедија ораховачких Срба и терор над њима су почели 11. јула 1988. године отмицом Југослава Костића /33/ са радног мјеста на брестовачким падинама винограда “Орвин”.

Током јула 1998. у општини Ораховац живот је изгубило 47 људи, а киднаповано је и одведено у затворе и логоре ОВК више од 100 Срба.

Посредством активиста Црвеног крста ослобођена је група од 35 цивила, док се осталима губи сваки траг.

Породице и представници власти нису позвани на данашње обиљежавање због поштовања нових мјера Владе Србије у борби против вируса корона.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана