Шпанија подржава територијални интегритет и суверенитет Србије

Срна
Шпанија подржава територијални интегритет и суверенитет Србије

БЕОГРАД - Шпанија ће увијек подржавати територијални интегритет и суверенитет Србије када је ријеч о Косову и Метохији, поручио је вечерас у Београду шпански премијер Педро Санчез.

Санчез је на заједничкој конференцији за новинаре са предсједником Србије Александром Вучићем након састанка у Београду рекао да су Шпанија и Србија одавно земље пријатељи и да их везују многе ствари, али прије свега потреба да се поштује међународно право и територијални интегритет и суверенитет ове двије државе.

“И управо зато ми подржавамо Србију када је ријеч о Косову. Шпанија ће увијек бити уз Србију у одбрани ових принципа и увијек ће заговарати разговоре између страна да се ријеше проблеми. Али, без сваке сумње треба да се поштује територијални интегритет”, рекао је Санчез.

Он је рекао да Србија у Шпанији има пријатеља који ће јој помоћи да постане дио ЕУ, те исказао подршку и земљама западног Балкана, који је дио Европе, на путу ка ЕУ.

“Шпанија ће увијек бити уз вас, имаћете нашу подршку да постанете члан ЕУ.
Политички односи Шпаније и Србије су фантастични и убијеђен сам да и економски треба да дођу на тај ниво”, истакао је Санчез.

Санчез је захвалио Вучићу за, како је рекао, диван пријем и додао да ће пренијети Вучићеве поздраве краљу Шпаније Филипу, те најавио долазак нових компанија из Шпаније у Србију.

Он се осврнуо и на украјински сукоб, који, како је рекао, изазива патњу и уништавање градова, те нагласио жељу да се успостави мир.

Санчез је указао на енергетску кризу и поскупљење енергената, као и на то да су посљедица рата у Украјини и проблеми са прехрамбеним производима, те додао да ће ЕУ учинити све да се то ријеши.

Вучић је подсјетио да је ово прва посјета Србији шпанског премијера у историји, те истакао важност ове посјете за Србију, која, како је рекао, гледа на Шпанију као на искреног пријатеља, једног од највећих у свијету.

Он је навео да је са Санчезом разговарао о териториланом интегритету и суверенитету Србије, да га је упознао о иницијативи “Отворени Балкан”, те захвалио Шпанији за подршку нормама међународног права.

“Шпанија пружа пуну подршку бриселском дијалогу под покровитељством ЕУ”, рекао је он.

Вучић је навео да је у разговору анализирана и ситуација у Украјини, те да је Санчезу објаснио позицију Србије по том питању.

Он каже да су анализирали ситуацију пред јесен и зиму, те да су због енергетске кризе обојица забринути, уз оцјену да би најбоље било да се рат у Украјини оконча.

Вучић је додао да је било ријечи и о успостављању још ближих економских односа двије земље, те најавио српско-шпански бизнис форум у Београду у октобру и да ће шпанским компанијама бити широм отворена врата у Србији.

Он је напоменуо да су два транспортна авиона купљена од Шпаније и да ће Србија наставити са куповином војне опреме од Шпаније.

“Шпанија је искрени пријатељ и увек подржава европски пут Србије, на чему сам захвалан. Пријатељство Србије и Шпаније је истинско и велико. Сви у Србији воле Шпанију и Шпанце”, рекао је Вучић, који је пренио поштовање шпанском краљу Филипу и позвао га да посјети Србију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана