Шпанија не мијења став о Косову

Г.С.
Шпанија не мијења став о Косову

МАДРИД - Шпанија не мијења свој став у вези са непризнавањем независности Косова.

Поручили су да је вријеме да се уложе последњи напори у рјешавање спорова између Косова и Србије,.

На питање упућено шпанском Министарству спољних послова да ли је Мадрид промијенио став о Косову, након што су се Приштина и Београд усагласили око европског приједлога за нормализацију односа, из овог министартсва је речено да “питање територије Косова” треба да буде ријешено кроз дијалог Косова и Србије, уз посредовање Европске уније.

– Вријеме је да уложимо посљедње напоре за ријешавање косовског питања, рекла је Елена Аљарила Кортезон, савјетница за комуникације у Министарству спољних послова Шпаније.

Шпанија и још четири земље ЕУ (Кипар, Словачка, Румунија и Грчка) и даље не признају независност коју је Косово прогласило 2008. године.

Званични Мадрид је рекао да има још посла на постизању споразума за нормализацију односа Косова и Србије, пише Радио Слободна Европа.

– Резултат састанка од 27. фебруара био је корак напријед, али има још посла у смислу постизања споразума о нормализацији односа на основу приједлога ЕУ, који је у фебруару поздравио Европски савјет. Иако је позитивно што су се и Приштина и Београд усагласили око текста приједлога без икаквих измјена, неће бити чврстог договора без јасног плана како ће се он спроводити”, наводи се у одговору упућеном РСЕ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана