Сорошева фондација појачава присуство око Србије: "Радикална промjена"

GS
Foto: Sputnik

Фондација Отворено друштво планира да се повуче из великог дијела својих активности у ЕУ, а пажњу преусмерава на друге крајеве свијета, као што је Западни Балкан.

Позивајући се на писмо послато мађарским партнерима прошле нед‌јеље, мађарски сервис Радио слободне Европе објавио је да се руководство ОСФ, чији је оснивач Џорџ Сорош, "одлучило за радикалну промену стратегије".

У писму се тврди да институције и владе ЕУ троше много новца на иста питања као и Отворено друштво. Уместо тога, организација коју је основао Џорџ Сорош фокусираће се на Балкан, постсовјетске земље и остатак свијета, наводи се.

Ројтерс пише да у интерном имејлу запосленима нису изнети детаљи о начину на који ће фондација пренаменити своја средства, али да је портпарол Фондације рекао да ће она наставити да подржава организације цивилног друштва широм Европе, укључујући оне које раде на спољним пословима ЕУ, као и да ће наставити да подржава ромске заједнице у Европи.

"Фондација за отворено друштво мења начин пословања, али моја породица и ОСФ већ дуго подржавају и остају непоколебљиво посвећени европском пројекту", рекао је Алекс Сорош, председник Фондације за отворено друштво, у изјави послатој мејлом Ројтерсу.

Организација која годишње додељује око 1,5 милијарди долара широм света наставиће да финансира програме у Европи, укључујући Украјину, Молдавију, Киргистан и Западни Балкан преко националних фондација, рекао је портпарол Фондације за отворено друштво, пренио је Ројтерс.

Агенција додаје и да се у мејлу послатом запосленима објашњава да одлука значи да ће се хуманитарна мрежа удаљити од рада који се односи на унутрашње европске послове и фокусирати на регион у контексту већих глобалних питања.

"Новоодобрени стратешки правац предвиђа повлачење и прекид великог дела нашег тренутног рада у Европској унији, померајући наш фокус и алокацију ресурса на друге делове света", наводи се у мејлу.

"Ова промена није одраз прошлог рада и великог доприноса запослених током година, већ одлука која је окренута будућности, укорењена у будућим приликама да се направи значајан утицај", додаје се.

Мађарски сервис РСЕ такође наводи да се и унутар ОСФ мало зна о детаљима као што је вријеме повлачења или шта ће се догодити у земљама ЕУ за које не важи да институције и владе троше значајне суме на људска права или питања различитости.

Пошто ОСФ треба да буде реструктуриран сљедеће године, његови европски програми би могли да престану већ 2024, додаје се.

У јуну је најављено да ће 93-годишњи Сорош своју 25 милијарди долара вредну Фондацију предати свом сину Алексу, а у јулу су представљени планови за отпуштање 40 одсто запослених у свијету, у склопу стратешких промјена, преноси Б92

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана