Сомбор због уједа паса исплатио скоро пола милиона евра за надокнаду штете

Срна
Foto: Архива

СОМБОР - Сомбор и Сомборци мјесецима муку муче са псима луталицама, а само прошле године за накнаду штете коју су претрпјели грађани од уједа паса из градске касе издвојено је око 56 милиона динара око 475.000 евра.

Због забрињавајућег броја паса луталица по улицама Сомбора и његове околине, локално комунално предузеће "Чистоћа" спроводи акцију "Ухвати - стерилиши/кастрирај - пусти", као и акцију удомљавања напуштених животиња.

Из тог предузећа наводе да ситуацију са псима луталицама још више погоршавају неодговорни власници паса, јер неки од њих животиње из кола избацују близу села или салаша.

Из сомборске "Чистоће" наводе да Прихватилиште у најбољем случају може да збрине 142 напуштена пса, што ни приближно није довољно за све напуштене животиње са територије града. За сада из града не наговјештавају проширење капацитета Прихватилишта, што још више узнемирава Сомборце. Према мишљењу надлежних у градским органима и предузећу "Чистоћа", рјешење за овај сомборски проблем је у свијести грађана.

Грађани морају схватити, кажу надлежни, да се пси које су оставили на улици или атару збијају у чопоре у потрази за храном, а постају гладни и опасни не само за људе, него и домаће животиње. Док се не промијени свијест власника паса о контроли размножавања и правилне бриге о кућним љубимцима, остају упозоравајући статистички подаци. Према њима, само у 2021. години поднесено је 39 захтјева од физичких лица за надокнаду штете усљед уједа напуштених паса на подручју града Сомбора.

Ријеч је о поступку који се спроводи пред комисијом Градске управе Сомбора кроз вансудска поравнања. Истовремено, поднесено је 265 тужби против града по истом основу, али пред Основним судом у Сомбору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана