Сомбор се од комараца брани билбордима

СРНА
Foto: СРНА

СОМБОР - Сомбор је, вјероватно, једини град у Србији који се од комараца "брани" специјалним свијетлећим плочама, својеврсним билбордима, који привлаче ове инсекте, а потом их уништавају.

Билборди емитују атрактанте, једињења различитог поријекла која код инсеката привлаче јединке супротног пола. Ова особина користи се у пракси јер постоје могућности да се инсекти привуку на једно мјесто, а затим да се униште.

Произвођачи тврде да свијетлеће плоче уништавају комарце на еколошки прихватљив начин у радијусу од чак два и по километра од мјеста постављања.

Свијетлећи уређаји против комараца тренутно су постављени на десет локација у Сомбору гдје ће бити наредних шест мјесеци.

Уништавање комараца у Сомбору посредством ових уређаја је међународни пројекат који реализује Завод за јавно здравље. Одобрен је за финансирање из програма Интерег ИПА Хрватска-Србија 2014-2020 и спроводи се до марта идуће године.

Град Сомбор својевремено је био под водом, као и цијела западна Бачка, а и данас је окружен густом каналском мрежом, која доприноси размножавању комараца. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана