Шоле: Вашингтон забринут због “метастазе насиља”

Srna
Foto: Tanjug

БЕОГРАД- Америка појачава дипломатски притисак на Србију и Приштину да би било спријечена "метастаза насиља" након недавног раста тензија, рекао је данас специјални савјетник у Стејт департменту Дерек Шоле, преноси британски дневник "Фајненшел тајмс".

"Забринути смо због метастазе насиља. Посљедње што било ко од нас жели је криза у овом дијелу свијета", нагласио је Шоле, који је дешавања из децембра описао као "отрежњење за многе".

У децембру су Срби са сјевера Косова подигли барикаде и блокирали административне прелазе након захтјева Приштине да се замијене регистарске таблице и личне карте Србије. Спор је изазвао забринутости у Вашингтону и Бриселу да се Европа суочава са новом безбједносном пријетњом.

Шоле је рекао да не желе да уђу у кризну дипломатију јер су прво биле спорне регистарске таблице, па су се десиле барикаде и да не желе неку нову ескалацију наредне седмице.

Он је истакао да се указује ријетка прилика будући да су се Београд и Приштина сагласили да ће одгодити питање регистарских таблица.

"Мислим да постоји простор за остварење компромиса јер не би улазили у све ово на начин на који то чинимо. Вјерујем да је договор изводљив", сматра Шоле, мада није објавио никакав временски оквир.

Он сматра да постоји начин да Србија и Косово нормализују односе, а да "при том не морају у потпуности да признају једни друге" јер су то чиниле и друге земље.

Амерички дипломата указује на то да би то, бар као иницијални корак, "био начин да Косово крене евроатлантским путем на којем Вашингтон жели да буде".

"Да би то остварили, обје стране морају да искажу вољу за компромисом. Срби би морали да прихвате одређени ниво суверенитета, Косово би морало да Србима да ширу аутономију, посебно званично удружење општина са српском већином", наводи Шоле.

Британски дневник наводи да амерички званичници, уз њемачку администрацију у протеклих неколико мјесеци врше притисак на ЕУ да убрзају процес приступа западнобалканских земаља.

Вашингтон тврди да повјерење у процес проширења даје властима у региону иницијативу да остану у складу са западним вриједностима и да споре интеграције у протеклим годинама доприносе нестабилности.

"Европа може да учини више и ми то тражимо. Процес проширења ЕУ није инспирисао повјерење, али замисао о Европи то и даље чини", додаје Шоле. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана