Шолц због литијума долази у Србију!

GS
Foto: Arhiva

Њемачки канцелар Олаф Шолц и потпредсједник Европске комисије за енергетику Марош Шефчович долазе у Србију 19. јула, код предсjедника Србије Александра Вучића, сазнаје Н1.

У 9.50 биће потписан Меморандум о разумијевању између ЕУ и Србије о стратешком партнерству о одрживим сировинама, ланцима производње батерија и електричним возилима.

Потписник ће бити Марош Шефчович.

Новинар ФАЗ-а Михаел Мартенс јуче је објавио на друштвеној мрежи Икс да је тема литијум за њемачку аутомобилску индустрију.

Недавно је европски комесар за "Зелени план" Марош Шефчович изјавио да се уклањају последње правне препреке за трговинско партнерство ЕУ-Србија у вези са литијумом односно другим кључним сировинама.

На питање о којим препрекама се ради, није наведен прецизан одговор, већ је поменуто потписивање писма о намјерама, што је урађено 22. септембра 2023. године – о стратешком партнерству између ЕУ и Србије у питању кључних сировина и батерија, што је по Европској комисији "представљало важан корак ка стварању одрживог и конкурентног екосистема е-мобилности у Србији".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана