Шолц: Пројекат Јадар је добар за Србију

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

БЕОГРАД- Њемачки канцелар Олаф Шолц изјавио је данас да му је драго што у Београду види велики број представника тржишта минералних сировина који су укључени у пројекат њиховог искоришћавања и истакао да има доста разлога за реализацију пројекта Јадар у Србији.

"Ово је важан тренутак, да би се разговарало о знатном потенцијалу пројекта Јадар. Велики број људи је неуморно радио на томе да то данас све буде могуће и захвалио бих се на залагањима за ангажовање, на марљивости. Само на тај начин је било могуће да се састанемо данас и да можемо да разговарамо" навео је Шолц.

Како је рекао, има доста разлога за овај пројекат и то је по његовом мишљењу  добар пројекат за Србију. 

"Он ствара нове потенцијале ланца вриједности, обезбјеђује могућности за стварање радних мјеста, не само када је ријеч о рударству, него и у другим корацима прераде, повезује Србију са будућношћу мобилности, која мора радити без емисије CО2. Дакле, ријеч је о прекретници за мобилност у будућности", рекао је Шолц и истакао да ће све бити урађено по највишим еколошким стандардима.

Према његовим ријечима, кључно је да се унаприједи електрична мобилност, а литијум је незамјењива сировина за тако нешто.

"Литијум нам је потребан, и то је прва порука за транзицију мобилности. Батерије су кључне када је ријеч о електричној мобилности и у томе. Литијум игра веома важну улогу, као што је до сада играла нафта. Ми међутим не сагоријевамо ову сировину, него ћемо је користити за дуготрајну будућност", истакао је он.

Навео је да је овде ријеч о циркуларној економији, што између осталог значи да оно што се копа из земље се користи више пута.

Он је навео да се рударством покреће циркуларна економија и да Србија игра кључну улогу у томе као "наш партнер у Европи".

"Важно је да се придржимо највиших стандарда заштите животне средине тамо гдје се дешава рударство. То је важно за све нас, али и за будућност и за животну средину у којој желимо сви да живимо. Нисмо ту само да дамо подстицај, него ћемо бити цијело вријеме партнер за спровођење еколошких прихватљивих решења користећи наших знања инжењера у рударству", поручио је Шолц на Самиту.

Он је рекао да је неопходна нова перспектива и начин на који се посматрају ствари и да ће пример Србије охрабрити и све друге да крену истим путем.

Шолц је истакао да подржава рударство у Њемачкој, Европској унији и великом броју земаља света, али да се то реализује на начин да и те земље у којима се врши рударство профитирају на посебан начин.

Шолц је поручио и да, када је ријеч о перспективи држава Западног Балкана у односу на ЕУ, Њемачка жели да се она оствари брзо и да све те државе припадају ЕУ.

"Ми ћемо свим снагама подржати тај процес са свим политичким активностима, великим процесом, другим стварима, али великом ријешеношћу да спојимо Европу на тај начин", истакао је Шолц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана