Шолц долази у Србију, очекује се и посјета предсјендика Француске

РТС
Шолц долази у Србију, очекује се и посјета предсјендика Француске

ЛОНДОН - Предсједник Александар Вучић најавио је из Лондона, гдје ће присуствовати Самиту Европске политичке заједнице, да ће њемачки канцелар Олаф Шолц у петак боравити у Београду.

Планиран је разговор са предсједником Србије и потписивање Меморандума о разумијевању између ЕУ и Србије о стратешком партнерству о одрживим сировинама, најавио је Вучић и истакао да ништа неће критi од грађана. Поручио је да ће све у вези с литијумом "фанфарама" објављивати.

Предсједник Србије Александар Вучић је данас започео посјету Великој Британији, гдје се сутра одржава Самит Европске политичке заједнице који ће окупити готово 50 лидера држава.

Нови британски премијер Кир Стармер на почетку мандата биће домаћин највећег скупа у Европи у посљедњих неколико година. У палати Бленам, недалеко од Лондона, окупиће се лидери земаља чланица Европске уније, држава које то желе да постану, али и оних које само желе добре односе с Бриселом.

То ће бити прилика за бројне билатералне сусрете, а управо тако изгледа и агенда предсједника Србије Александра Вучића.

Предсједник Александар Вучић потврдио је за РТС да ће разговарати с холандским премијером Диком Шофом, као и с предсједником Француске Емануелом Макроном, али да ће имати кратке сусрете и с Швеђанима, Британцима и многим другима.

- Претпостављам да ће бити још билатералних састанака, имаћемо панеле, добра прилика да се разговара о свему и вјерујем да ћемо утаначити скору посјету предсједника Макрона Србији, каже Вучић.

Према његовим ријечима, биће на новом централном самиту и на панелима на којима обично дође до свађа, трвења и свега другог, много мање на централним скуповима гдје ће говорити господин Стармер и сасвим извјесно Володимир Зеленски и још двоје или троје лидера ЕУ.

- Биће занимљиво зато што ће сутра први пут бити одржан самит Европске политичке заједнице а да Урсула фон дер Лејен неће бити ту, претпоставља се. Ако буде ту, сви ће пратити с пажњом оно што се збива у Европском парламенту јер око 12 сати би требало да се одлучи о будућем шефу Европске комисије, каже предсједник.

Али што се Србије тиче, не очекује много закључака. Како је рекао, чини му се да су сви у Европи у некој врсти "ратног мода" и расположења.

- За нас је важно да имамо добре односе с Европом, да гурамо даље, да економски развијамо нашу земљу, да видимо можемо ли да напредујемо на европском путу, а све ово друго, да се измакнемо што је више могуће, поручио је Вучић.

Тако је и настала Европска политичка заједница – као одговор Европе за јасну дистанцу у односу на Русију и Бјелорусију. Осим Грузије, Србија је једина која није увела санкције Русији.

- Јасно је да ће мој колега, а сад ћемо видјети да ли ће доћи предсједница Грузије Саломе Зурабишвили, која је против такве политике, или ће доћи премијер, који је за овакву политику, односно против увођења санкција. Свакако вам је јасно да ће Србија бити под највећом пажњом. Ми смо у срцу, у центру Европе, Грузија је мало даље, тако да ће свакако бити ријечи о томе и немам никакве сумње да ће Русија и Украјина бити главне теме, каже Вучић.

Истакао је да Европска политичка заједница није била лоша идеја зато што она служи не да би се дало много онима који су на европском путу, али да им се ипак пружи прилика да једном у шест мјесеци говоре пред представницима Европске уније и да могу да искажу шта је то што мисле.

- Не мислим да је то лоше, мислим да је све то океј, али нема великих резултата, нити ће их бити. Ако ви водите у овом тренутку кампању против Виктора Орбана зато што је с неким разговарао, гдје је смисао свега? Шта очекујете од Србије? Да се придружи таквим критикама? Па нећемо. Од тога да се заклињемо на вјерност, да ћемо не знам шта да урадимо против Кине. Не пада ми на памет. Не зато што не припадамо ту. Да, припадамо ту, само што имамо свој мозак и рационално размишљамо и озбиљно промишљамо, рекао је Вучић.

Додао је да ће тешко стићи код краља Чарлса на пријем.

- Веома ми је жао што и прошли пут због свих проблема које смо имали у Београду око двоструког масовног убиства нисмо могли да присуствујемо, јер смо морали да се вратимо у Београд мало раније, каже Вучић.

О посјети Олафа Шолца

Када је ријеч о најављеној посјети њемачког канцелара Олафа Шолца, али и потпредсједника Европске комисије задуженог за енергетику, узимајући у обзир да је портпарол њемачке владе рекао да иза посјете стоји одрживо копање литијума у Србији, Вучић је рекао да нема шта да крије и да ће све у вези с тим "фанфарама" објављивати.

"Није баш за фанфаре када не потписујете уговор, већ потписујете писмо о намјерама и меморандум о разумијевању, али је важно за нас. Дакле, у име Европске комисије потписаће уговор с представницима наше владе, потпредсједник Европске комисије, Марош Шевчович. Била би Урсула фон дер Лајен да није гласање баш сутра. Потписаће меморандум о разумијевању, гдје ми не помињемо литијум, већ говоримо о свим минералима и о свему другом. Оно што се одвија на европском тлу, требало би да остане на европском тлу, што је чини ми се нешто потпуно нормално, морално, разумљиво за нас“, рекао је предсједник.

Према његовим ријечима, ми сад имамо ту различите врсте минерала, метала, елемената који постоје у нашој земљи, али за које немамо развијену стратегију, немамо ни довољно знања, дакле, од молибдена до литијума, и за то нам је увијек потребно све што Европска унија и њихови људи доносе својим знањем.

Канцелар Шолц ће свакако доћи, они су заинтересовани за литијум. Доћи ће и представници Европске банке за обнову и развој, као и представници КФВ-а, Италијанске развојне банке и Мерцедес-Бенца. Тај други документ, који такође није уговор, већ писмо о намјерама, представља намјеру да у Србији формирамо цијели вриједносни ланац, што би додатно помогло индустријализацији или реиндустријализацији Србије, остављајући велики новац у нашој земљи, каже Вучић.

"Нећемо дозволити извоз великих количина литијума"

Напоменуо је да Србија неће дозволити извоз великих количина литијума.

- Могу сировине до 12-13 одсто и то је то. Све остало мора у Србији да се произведе. Хоћете да прихватите, да нам помогнете, али, наравно, предуслов за све то је заштита животне средине. Они су лагали да је то ријеч о површинским коповима, да је ријеч о замућеним ријекама. То се неће догодити, не доноси се никаква одлука сутра ни о ископавању, ни о копању, ни о експлоатацији. То је дуг процес, истакао је Вучић.

Каже да тек када се увјеримо да је све чисто, да тиме нећемо угрозити останак и опстанак наших људи, онда у то можемо да кренемо и да то искористимо као велику предност, као квантни, огромни скок напријед за нашу земљу, јавља РТС.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана