Социјалистичка партија: Трагедија на Космету - ударац за све Србе у региону

ГС
Социјалистичка партија: Трагедија на Космету - ударац за све Србе у региону

БАЊАЛУКА- Социјалистичка партија /СП/ саопштила је да је трагедија на Косову и Метохији, у којој су изгубљена четири живота, ударац за све Србе у региону и дубоко их узнемирила.

"Српски народ на својим огњиштима на сјеверу Космета још једном је изложен невиђеној тортури, безакоњу и злочину који предводе приштинске институције", истиче се у саопштењу СП.

У саопштењу се наводи да чланови СП-а саосјећају са српским народом, породицама страдалих и апелују за мир и дијалог.

"У овом случају међународна заједница у потпуности подбацила. Сви догађаји у претходном периоду, хапшења Срба, упади такозваних специјалних јединица РОСУ на српску територију на сјеверу Косова и Метохије, те константни страх у којем Срби деценијама живе, морало је да алармира међународну заједницу да изврши притисак како би се формирала Заједница српских општина", истиче се у саопштењу.

У СП наводе да изгубљени животи неће бити враћени, али да би сви одговорни требало да преузму одговорност и зауставе даљу ескалацију сукоба.

СП сматра да би Влада Републике Српске требала да донесе одлуку о проглашењу Дана жалости на територији Српске.

"Српски народ широм региона је дубоко потресен и најмање што можемо да учинимо у овим болним моментима је да покажемо саосјећање са породицама убијених на подручју Звечана", закључује се у саопштењу.

Четворо Срба убијено је у недјељу, 24. септембра, у сукобу са полицијом самопроглашеног Косова у рејону Бањска код Звечана. Убијен је и један косовски полицајац.

У српским срединама на Косову и Метохији 26, 27. и 28. септембар проглашени су данима жалости поводом погибије више особа у трагичном догађају у Бањској, у општини Звечан. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана