СНС предлаже Орлића за предсjедника Скупштине Србије

Танјуг
СНС предлаже Орлића за предсjедника Скупштине Србије

БЕОГРАД - На данашњој сједници Предсједништва Српске напредне странке (СНС), на приједлог предсједника партије Алексанра Вучића, донијета је одлука да кандидат народњака за функцију предсједника Народне скупштине Србије буде др Владимир Орлић, саопштио је данас члан Предсједништва Никола Селаковић.

Селаковић је, након састанка рекао да су на састанку разматрана питања актуелне политичке ситуације у земљи и региону, али и тренутно најважнијим питањима, а то су питања формирања власти након избора одржаних на прољеће.

Истакао је да је први и најважнији носећи орган власти из којег проистиче свака законодавна активност из којег се бира извршна власт, Скупштина.

-У недељи пред нама приступћемо избору руководства и формирању рандих тела Скупштине. Одлука која је донета на седници Председништва СНС је да помладимо руководство, како Скупштине, тако и Владе Србије у сваком смислу те речи - пренио је Селаковић.

- Председништво СНС-а одлуку да Владимир Орлић буде кандидат за председника Скупштине Србије донело је једногласно. Одлука је донета акламацијом, апсолутно једногласна - саопштио је Сеаковић.

Он је додао да СНС кандидатуром Орлића за функцију предсједника парламента покажује какав “невјероватни потенцијал” лежи у тој странци, најјачој на политичкој сцени Србије.

-Поносим се што је то моја генерација, 1983. годиште, а Орлић је од мене старији само 15 дана. Он је млад човек, остварен на образовном, научном, професионалном и политичком плану, а иза њега је 80 научних радова. Изванредна, богата биографија - констатовао је Селаковић и додао да је поносан што је са Орлићем у истој странци од њеног оснивања.

Говорећи о Орлићу, рекао је да је он “фантастични изнжењерски ум, човек бритке и јаке речи”, чије су дискусије у парламенту до сада биле “уживање за слушање”, јер је аргументовано и снажно политички наступао и борио се за идеју коју је промовисала СНС и предсједник Александар Вучић.

Пренио је новинарима и да је Предсједништво СНС-а данас овластило предсједника странке Александра Вучића да у нареднима данима води разговоре о будућој коалицији.

-Дакле, са преставницима оних листа са којима себе видимо потенцијално у будућој Влади Србије. Донета је и одлука да ћемо кроз 10 дана одржати нову седницу Председништва СНС на којој ћемо се изјаснити о политици коју ће будућа влада водити, али и о кадровским решењима са којима ће СНС бити заступљена у будћој Влади Србије - навео је Селаковић.

Додао је да је у У складу са одлуком да се подмлади руководство Скупштине, али и Владе Србије, Предсједништво СНС је данас на седници одлучило и да за будуће руководство посланичке групе, а вероватно и за потпредсједника парламента предложи једног од четири кандидата.

То су Миленко Јованов, Марина Рагуш, Невена Ђурић и Сандра Божић.

-То су изванредни људи, који ће у будућем периоду обављати неку од важних функција, потпредседника Скупштине, или ће водити нашу посланичку групу - рекао је Селаковић.

Орлић је рођен 15. априла 1983. године у Београду, гдjе је завршио Математичку гимназију, дипломирао на Електротехничком факултету, а звање доктора наука стекао 2011. године.

Тренутно је потпредсjедник СНС-a, чији је члан од оснивања 2008. године.

Био је представник странке у радним тijелима Европске народне партије, више пута у парламенту биран за замjеника шефа посланичког клуба.

Члан је Предсjедништва СНС-a од 2017.године, а за потпредсjедника је изабран прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана