Сњежна мећава изазвала проблеме у више дијелова Србије

Танјуг
Сњежна мећава изазвала проблеме у више дијелова Србије

БЕОГРАД - У више дијелова Србије данас је проглашена ванредна ситуација због сњежне мећаве праћене јаким вјетром, а најтеже су погођени Пријепоље, Нови Пазар, Сјеница и Ивањица.

Око 800 грађана у Пријепољу остало је без струје због снијега које је створио проблеме на електроенергетским водовима, а начелник Штаба за ванредне ситуације у том граду Изудин Шантић рекао је Танјугу да је у току отклањање квара.

- Управо су ми јавили из наше локалне електродистрибуције да је у току пуштање једне трафо станице на Јабуци и, уколико то успемо ноћас да урадимо, онда ћемо тај број од 800 смањити на 300, јер то је подручје насеља Јабука. Радници покушавају да отклоне те кварове и још увек су на терену. Иако је пао мрак, радници дистрибуције су под лампама на стубовима и покушавају да отклоне те кварове - рекао је Шантић.

Додао је да ће им, уколико успију да ријеше Јабуку, остати још само шире подручје насеља Ајновићи гдје има 300 потрошача.

-Они ће дефитинитивно остати за сутра, зато што је врста квара таква да се мора сутра приступити отклањању квара на том подручју - рекао је Шантић.

Предсједник општине Сјеница Мунир Мујагић изјавио је за Танјуг да је ситуација у тој општини  доста компликована, с обзиром да је у претходна два дана пала велика количина снијега која је изазвала хаварије на електро мрежи, као и да је непроходан већи број локалних путних праваца.

Ванредна ситуација проглашена је и у Новој Вароши гдје је највише кварова  и гдје је око 2.000 људи остало без струје.

Сњежна олуја праћена вјетром створила је проблеме и у општини Ивањица гдје су четири особе спашене из сниега, док је неколико села на Голији завејано и без електричне енергије.

Предсједник те општине Момчило Митровић изјавио је Танјугу да је највише проблема било на путној инфраструктури.

- На појединим путним правцима, где смо имали пријаве пацијената који су ишли на дијализу, послали смо механизацију. За остале путне правце смо сачекали да се стабилизује стање и да престане снег. За сада, стање у Ивањици је нормализовине и потрудићемо се да, ако не буде снега, сваки сеоски и атарски путни правац буде очишћен. Људи су спремни да делују, поделили смо одређену количину горива месним заједницама,доста људи опремили раоницима да могу својим тракторима да се пробију на путним правцима - рекао је Митровић.

Снијега има у расквашеном стању до пет сантиметара на територији Чачка, Ивањице, Колубаре, Косова, Крагујевца, Крушевца, Мачве, Ниша, Новог Пазара, Пожеге, Ужица, Врања, Зајечара.

На појединим деоницама, саобраћај је обустављен због снијега.

ЈП ''Путеви Србије'' савјетују возаче да без зимске опреме и ланаца не крећу на пут. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана