Снијег оковао Србију, отежан саобраћај од већем дијелу земље

ГС
Априлски снијег изненадио грађане
Foto: Танјуг | Априлски снијег изненадио грађане

Снијег који је почео да пада током ноћи завејао је Србију и направио проблеме возачима у саобраћају.

На Честобродици су застоји, камиони су заглављени између Такова и Љига, а саобраћај је отежан и на планини Јелици. У Крагујевцу се преврнуо аутобус, а снијег је јутрос проузроковао и ланчани судар у Земуну.

Снијег пао и на Косову

Читаво Косово и Метохију синоћ и током ноћи покрио је снијег, најобилнији ове сезоне, а који у појединим дијеловима не престаје да пада, отежавајући кретање поготово у вишим предјелима у којима га има и неколико десетина центиметара.

У Приштини све је под снијегом, али су путеви проходни. Кретање је отежано у насељу Врањевац, на излазу за Подујево. Проблем се појавио и на прилазном путу Градском парку у Приштини, преко којег је пало храстово дрво.

Одговорни из општине Приштина покушавају да санирају насталу штету и уклоне стабло храста. Обилне сњежне падавине прати и хладно вријеме, пише РТС.

Интензитет падавина ће послије подне и увече ослабити. Температура се креће од -1 до 5 степени. Полиција је савјетовала опрез у саобраћају, а на путевима су јутрос забиљежени и први саобраћајни инциденти, али без већих посљедица.

У Медвеђи без струје 500 домаћинстава

Због сњежних падавина које су захватиле већи дио Србије, Министарство унутрашњих послова позива све грађане на појачану опрезност на завејаним путним и другим правцима. У Рашком округу је због временских непогода непроходан пут на дионици Кути - Одвраћеница и грађани се упућују на алтернативни путни правац Рашка - Нови Пазар - Одвраћеница. Такође, без електричне енергије остала су села Мојстир, Драга, Живче, Рибариће и Долово.

У Јабланичком округу у Медвеђи је без струје остало 500 домаћинстава, док су у Моравичком округу присутни мањи кварови на електро-мрежи у Гучи, Горњем Милановцу и Чачку, гдје је непроходан путни правац Преко Брдо - Одвраћеница.

Сњежни наноси већи од пола метра

Јака сњежна мећава погодила је пештерски крај, а падавине трају сатима. На предјелима Пештери, Копаоника, Голије и виших предјела Новог Пазара за ноћ је пало од 15 до 40 центиметара снијега. Најкритичнија дионица преко Голије поново је непроходна за саобраћај.

- Због јаког ветра на Голији који ствара сметове непроходан је путни правац Рашка - Одвраћеница. Током ноћи чишћени су путеви првог и другог приоритета а од јутрос радимо и на чишћењу путева трећег приоритета. Тренутно смо у другом степену ангажовања зимске службе, за шта смо ангажовали 17 камиона са опремом за чишћење и посипсње коловоза, рекао је за РИНУ Сенад Ибрагић из предузећа Нови Пазар Пут.

Усљед јаких сњежних падавина, путни правац Одвраћеница - Преко Брдо такође је непроходан због снијега кога има на појединим мјестима и до пола метра.

- Очекујемо да ће овај део саобраћајнице која је више завејана него проходна и спаја Ивањицу са Новим Пазаром буде проходна тек сутра, уколико се временски услови побољшају - казао је Витомир Арсовић из ивањичких “Путева”.

Непроходан пут Рудно-Брзовик

Пут Рудно-Брзовик је непроходан. Две екипе ЈП “Путеви” из Краљева су на терену. Нападало је око 40 центиметара снијега, али јак ветар прави наносе високе и до метар и по, рекао је за РТС директор тог предузећа Мирко Вуковић.

Механизација је интервенисала и на путевима на подручју Гледића. Снијега има и у нижим пределима, али за сада нема проблема у саобраћају. Коловози су посути сољу.

Ланчани судар у Земуну, возови касне

На Батајничком путу јутрос у Земуну априлски снијег проузроковао је ланчани судар. Путнички возови јутрос касне због пада напона у контактној мрежи на прузи између Раковице и Ресника, саопштило је предузеће Инфраструктура железнице Србије.

Како је саопштено, на прузи Раковица - Ресник у 7.40 прекинут је жељезнички саобраћај, јер је у контактној мрежи изнад оба колосека ове пруге нестало струје.

Априлски снег који пада на подручју Ивањице направио је огромне по проблеме мјештанима. Бијели покривач који је на појединим мјестима достигао висину близу пола метра и тако многа домаћинства одсјекао од свијета. Ивањички путари због велике количине снијега, свој степен ангажованости подигли су на 60 одсто.

- Критична ситуација је у селима која гравитирају ка врху Голије, доста локалиних путева је непроходно, што због снега, што због дрвећа које је пало на путеве. Путни правац Одвраћеница - Преко Брдо тренутно је непроходан због снега кога има на појединим местима и до пола метра. Отежавајућа је околности што дува јак ветар и омета пробијање пута. Очекујемо да ће овај део саобраћајнице која је више завејана него проходна и спаја Ивањицу са Новим Пазаром буде проходна тек сутра, уколико се временски услови побољшају - казао је за РИНУ, Витомир Аросовић из ивањичких “Путева”.

Путари апелују, да на пут ка планинским превојима не крећу без зимске опреме и пријеке потребе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана