Служен парастос краљу Петру Другом

Срна
Foto: срна

БЕОГРАД - У Цркви Светог Ђорђа на Опленцу, код Тополе, служен је парастос поводом 51 године од смрти краља Петра Другог Карађорђевића, посљедњег краља Краљевине Југославије.

Парастосу у овој цркви-маузолеју, гдје су сахрањени и остали Карађорђевићи, присуствовали су принц Александар и принцеза Катарина, саопштено је из Канцеларије Карађорђевића. Црквеном обреду присуствовали су и чланови Удружења "Краљевина Србија", које је под покровитељством принца Александра, представници Задужбине краља Петра Првог на Опленцу и грађани Тополе који су дошли да се поклоне покојном краљу.

Принц Александар је, након што је положио вијенац на очев гроб, истакао да је ова годишњица тужна за њега, посебно када се сјети тешког живота свог оца, који није могао да буде са својим народом у својој вољеној отаџбини "због познатих догађаја након завршетка Другог светског рата".

"Знам колико је жудео да се врати кући, да дише српски ваздух, да буде у отаџбини са својим земљацима, као што су то радили наши преци. Као династија која је проистекла из народа, ми увек осећамо потребу да имамо директну везу са нашим народом и нашим пореклом", истакао је принц Александар. Он је навео да га тјеши што је од 2013. године краљ Петар Други коначно нашао свој вјечни покој у Шумадији, заједно са осталим члановима краљевске породице. Краљ Петар Други био је прворођени син краља Александра Првог Карађорђевића и краљице Марије.

Краљ Петар Други рођен је у Београду 6. септембра 1923. године, а крштени кум му је био британски краљ Џорџ Пети. Након убиства краља Александра 1934. године, постао је краљ Југославије, али пошто је тада имао само 11 година, формирано је Намјесништво. Послије преврата 27. марта 1941. године, када је народ Југославије одбацио пакт који је тадашња влада потписала са Њемачком, краљ Петар Други је проглашен пунољетним.

Југословенска војска није била спремна да се одупре инвазији нацистичке Њемачке која је услиједила и Југославија је окупирана за 11 дана. Краљ Петар Други је био приморан да напусти земљу и придружи се другим монарсима и државницима из окупираних европских земаља у Лондону јуна 1941. године.

Тамо је краљ Петар био сматран симболом отпора против нацизма и вриједно је радио на томе да добије подршку савезника за борбу народа Југославије против окупаторских снага. Послије рата, комунистички режим забранио је повратак краљевској породици Карађорђевић у Југославију, одузевши им држављанство и конфисковавши цјелокупну приватну имовину. Краљ Петар Други никада није абдицирао. Краљ је посљедње године живота провео у Америци.

Преминуо је 3. новембра 1970. године у болници у Денверу у Колораду, а сахрањен у цркви Манастира Светог Саве у Либертвилу у Илиноису. Био је једини краљ сахрањен у САД. Краљеви посмртни остаци пренесени су у капелу Краљевског двора у Београду 22. јануара 2013. године, а државна сахрана одржана је 26. маја 2013. у Маузолеју краљевске породице у Цркви Светог Ђорђа на Опленцу, гдје се налазе посмртни остаци осталих чланова краљевске породице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана