Служен четрдесетодневни парастос патријарху Иринеју

Срна
Служен четрдесетодневни парастос патријарху Иринеју

БЕОГРАД - Заупокојена саборна света литургија и четрдесетодневни парастос блаженопочившем патријарху српском Иринеју служени су данас у крипти Храма Светог Саве у Београду.

Литургију је служио Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, који обавља дужност чувара патријаршијског трона, а присуствовали су предсједник Србије Александар Вучић, министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, надбискуп београдски Станислав Хочевар, принц Филип и принцеза Даница Карађорђевић и вјерници.

Митрополит Хризостом је у бесједи на крају литургије истакао да се патријарх Иринеј данас прибројава сабору својих претходника патријарха српских и архиепископа пећких и свих Срба светитеља.

"Данас га дочекују и поздрављају патријарси Павле, Герман, Викентије, Гаврило, Варнава и сви до Светитеља Саве и препознају га као мудрог и вјерног управитеља повјерене му цркве њихове и Светосавске", рекао је митрополит Хризостом.

Он је подсјетио да је десетогодишње патријарашко служење патријарха Иринеја било веома бурно и тешко за цркву, те истакао да га је све то тешко бољело и патио је због тога.

"Данас смо се посебно молили и молимо се Богу и спаситељу свих и свега, Богу милости и доброте, да данас, када душа блаженоупокојеног нашег патријарха Иринеја излази на суд Божији, да му Бог буде милостив јер нема човјека који живи, а да не гријеши, како каже црквена молитва", рекао је митрополит Хризостом.

Митрополит Хризостом је истакао да је патријарх Иринеј управљао црквом мудро, настојећи да сачува цркву у јединству, светости и саборности.

Он је поручио да духовна порука или опорука блажене успомене патријарха Иринеја, јесте да се чува јединство српског народа кроз цркву, језик, писмо и културу.

"Да као зјеницу ока свога чувамо нашу светосавску цркву у миру, слози и јединству, да наше мученичко Косово и Метохију очувамо у јединству са Србијом, да нашу браће и сестре у Црној Гори помогнемо у њиховој борби да се одупру онима који се боре против јединства цркве и нашег народа, да Републику Српску никада не заборавимо и не оставимо на милост и немилост којима она смета као освојени бастион слободе и јединства српског народа", нагласио је митрополит Хризостом.

Митрополит Хризостом позвао је Србе да буду поносни на свог патријарха Иринеја и да га не забораве у својим молитвама.

"Чврсто вјерујемо да он данас неће заборавити нас и да ће се заједно са светитељем Савом и свима светима молити за нас и за нашу свету цркву. Нека је вјечни помен и царство небеско блажене успомене патријарху нашему Иринеју. Амин, Боже", рекао је митрополит Хризостом.

Патријарх Иринеј преминуо је 20. новембра у 91. години, након борбе са вирусом корона, а сахрањен је 22. новембра у Храму Светог Саве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана