Службеници полиције и БИА кријумчарили кокаин из Јужне Америке

Срна
Foto: МУП Републике Србије

БЕОГРАД- У Србији су ухапшена четири члана организоване криминалне групе која је кријумчарила велике количине кокаина из Јужне Америке у земље ЕУ, међу којима су полицијски службеник криминалистичке полиције и његова супруга, која је припадник Безбједносно-информативне агенције /БИА/.

Ухапшени су и један бивши полицијски службеник и грађанин из Аранђеловца, саопштено је из Министарства унутрашњих послова /МУП/ Србије.

Наведена лица осумњичена су да су у дужем периоду кријумчарила велике количине кокаина прекоокеанским бродовима из Јужне Америке у земље ЕУ, а потом новац стечен продајом кокаина транспортовала из ЕУ у Србију и Црну Гору.

Осумњичени полицијски службеник Управе криминалистичке полиције Д.Ј. је злоупотребљавајући службени положај, вршио провјере кроз базе података МУП-а Србије, прибављао податке о истрагама које води ова управа и повјерљиве податке неовлаштено саопштавао осталим члановима криминалне групе.

Он је осумњичен и да је из Србије у Црну Гору транспортовао већу количину новца стеченог од продаје кокаина, а дио новца улагао у кријумчарење кокаина из Јужне Америке у земље ЕУ.

Његова супруга, припадница БИА, чији су иницијали такође Д.Ј, злоупотребљавајући службени положај, провјерама кроз базе података БИА, прибављала је податке о истрагама које води БИА и повјерљиве податке неовлаштено саопштавала осталим члановима ове криминалне групе.

Бивши полицијски службеник чији су иницијали К.М, сумњичи се да је учествовао у организацији кријумчарења кокаина из Јужне Америке у земље ЕУ и прикупљању новца од продате опојне дроге, као и у транспорту новца из Србије у Црну Гору.

Дио новца стеченог од продаје кокаина улагао је у изградњу некретнина на територији Србије и Црне Горе.

Грађанин из Аранђеловца, чији су иницијали Ж.Ф. је као возач у међународном теретном транспорту новац од продаје кокаина транспортовао из ЕУ у Србију и Црну Гору.

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин рекао је да полиција чисти своје редове и да неће стати.

"Нема веће издаје, ни лошијег човека од полицајца који ради за криминалце и продаје информације, па и живот својих колега. Ови људи су срамота и МУП-а и БИА-е, а они који су их похапсили су понос. МУП ће своје редове очистити, нека и сви остали пођу за нашим примером", поручио је Вулин.

Осумњиченима је, према налогу Тужилаштва за борбу против организованог криминала, одређено задржавање до 48 часова.

Они су осумњичени за кривична дјела удруживање ради вршења кривичних дјела, неовлаштена производња и стављање у промет опојних дрога, прање новца, а полицијски службеник Д.Ј. и припадница БИА Д.Ј. и због кривичних дјела злоупотреба службеног положаја и одавање тајности података.

Акцију су спровели припадници Сектора унутрашње контроле МУП-а Србије, у сарадњи са Тужилаштвом за организовани криминал и БИА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана