Случај Хавана: Тужилац тражи по 5 година затвора за оптужене, они криве Хркаловићеву

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- Више јавно тужилаштво у Београду затражило је данас од суда да двојици оптужених у случају "Хавана", Војиславу Костићу (39) и Далибору Ђорићу (38) изрекне јединствене казне од по пет година затвора.

Тужилаштво сматра да је доказало своје тврдње да су обојица починила кривична дјела изнуда и наношење тешких повреда према двојици оштећених.

Поступајући тужилац у завршној ријечи је напоменуо да инсистира да квалификација кривичног дјела остане као што је било у првој верзији оптужнице, односно да буду осуђени за изнуду а не за лакше кривично дјело принуду.

Оптужени Ђорић је у својој завршној ријечи подсјетио да су З.Т. и М.Р. више пута мијењали своје исказе током суђења, али да је, како је рекао, једина истина оно што је М.Р. испричао у посљедњем свједочењу а то је да су, према његовим ријечима, цијели случај намјестили претходни поступајући тужилац Саша Дрецун и бивша државна секретарка МУП-а Дијана Хркаловић.

И Костић је у својој завршној ријечи оптужио Хркаловићку тврдећи да је она одговорна за убиство адвоката Драгослава Мише Огњановића, као и Владимира Поповића Попа који је био првооптужени у овом случају прије него што је убијен.

Браниоци оптужених Костића и Ђорића тврдили су је да нема доказа за наводе тужилаштва, подсјећајући да су оштећени више пута мијењали исказе те су предложили суду да им изрекне ослобађајућу пресуду.

Пуномоћник оштећеног, адвокат Јелена Вукомановић сложила се са ријечима тужиоца и од суда затражила да М.Р. упути на парницу ради остваривања имовинско правног захтјева, као и да оптужени сносе трошкове кривичног поступка.

Изрицање пресуде заказано је за 21. април.

То ће бити друга првостепена пресуда, пошто је прву првостепену пресуду којом су Костић и Ђорић били осуђени на по три године затвора укинуо Апелациони суд и наложио да им се понови суђење.

У овом случају првооптужен је био власник "Хаване" Владимир Поповић звани Поп (43) који је убијен је 1. децембра 2018. године у Београду, двадесетак дана пред изрицање пресуде, која је укинута.

Ђорић и Костић су оптужени да су 29. децембра 2016. године, у просторијама казина "Хавана" у склопу хотела "Славија", претукли оштећене З.Т. и М.Р. терајући их да признају дуг Ђорићу од 110.000 евра, при чему је М.Р. задобио тешку тјелесну повреду.

Ђорић и Костић се од 8. јула 2018. године бране са слободе.

Прво су се теретили за кривично дјело изнуда, али је у међувремену оптужница преквалификована у лакше кривично дело принуда.

Полиција је након хапшења осумњичених, саопштила да је приликом хапшења код њих пронашла мобилне телефоне, за које сумња да су коришћени за договарање око извршења кривичних дјела.

Такође, код Ђорића је пронађено више од 250.000 евра и око 2,2 милиона динара за које полиција сумња да су прибављени изнудама.

Медији пишу да је Поповић био близак "шкаљарском криминалном клану" из Црне Горе и сврставали су га у блиске сараднике Луке Бојовића, који у Шпанији издржава затворску казну од 18 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана