Сљедеће недјеље тендер за градњу Булевара патријарха Павла

Танјуг
Београд
Foto: flickr.com | Београд

БЕОГРАД - Град Београд расписаће сљедеће недјеље тендер за изградњу Булевара патријарха Павла од Кошутњака до петље Хиподром, односно до Моста на Ади, најавио је данас замјеник градоначелника Горан Весић.

 

Булевар патријарха Павла од Кошутњака до Моста на Ади биће изграђен на траси напуштене жељезничке пруге, казао је Весић на ТВ Студио Б додајући да ће тиме бити потпуно сачуван Топчидерски парк и сва стабла на том потезу.

Како је навео, вршено је препројектовање овог дијела булевара како би се заобишао Топчидерски парк јер планови које су затекли, који су рађени прије 2013. године, подразумијевали су да булевар малтене прође кроз Топчидерски парк.

„То нисмо хтели да допустимо. Коришћењем трасе напуштене железничке пруге овај проблем смо решили и сачували парк“, рекао је он.

Према његовим ријечима, ово рјешење предвиђа задржавање постојеће трамвајске пруге на постојећој траси кроз парк као система код кога нема загађења на бази СО2 па је ефикасније да се нађе уз парковске површине.

Истовремено је обезбеђено денивелисано укрштање трамваја и друмског саобраћаја што значајно повећава безбједност.

„Укупна дужина саобраћајнице је 1.800 метара. Планиране су две возне траке са по две саобраћајне траке по смеру и разделним појасом ширине четири метра. Тротоари су променљиве ширине, најмање два метра“, казао је Весић.

Додаје да је овим пројектом предвиђено повезивање пјешачких и бициклистичких стаза које долазе из Раковичке долине са правцем Аде Циганлије, Новог Београда преко новог моста и савског приобаља укупно.

На траси ће бити и два кружна тока и трокрака раскрсница са Булеваром војводе Мишића.

Планирана инвестициона вриједност је 14,15 милиона евра.


Весић је подсјетио да је ово трећа фаза реконструкције Булевара патријарха Павла и да је у првој фази измештено корито Топчидерске реке и саграђен нови мост у Пере Велимировића, а да се у другој фази ради саобраћајница са четири траке уз потпуно ново инфраструктуру од Пере Велимировића до Кошутњака.

„Сада се ради трећа фаза у којој спајамо Мост на Ади са Булеваром патријарха Павла. У међувремену, до 23. августа, завршавамо реконструкцију улица Саве Машковића и Црнотравске и претварамо их у булеваре са четири траке“, рекао је Весић.

Како је додао, сљедеће године у четири траке прошириће се и Борска и Пере Велимировића, па ће возачи моћи од Моста на Ади булеварима са четири траке да дођу до Бањице.

До краја ове године биће расписан и тендер за изградњу булевара са четири траке од Саве Машковића до аутопута, рекао је Весић и додао да ће тиме насеље Степа Степановић коначно добити нормалан излаз из насеља, а биће и повезан Мост на Ади са аутопутем и булеварима са четири траке.

„Тако добијамо београдску унутрашњу обилазницу која ће омогућити некоме са Бањице да дође до Тошиног бунара за мање до 20 минута“, рекао је Весић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана