Славном боксеру Мати Парлову улица у Београду

ГС
Foto: Илустрација

БЕОГРАД - Једна улица у Београду носиће назив по славном боксеру Мати Парлову, одлучила је данас Комисија Скупштине града за споменике и називе тргова и улица.

Одлука је донесена на данашњој сједници, а на иницијативу замјеника градоначелника Београда Горана Весића, саопштено је из градског секретаријата за информисање.

Весић је у иницијативи нагласио колико је најуспјешнији боксер бивше Југославије Мате Парлов значајан за Београд и регион, али и цијели свијет.

"Београд је ових дана домаћин Светског првенства у боксу. Ми смо једини град у свету који је два пута домаћин светске смотре најбољих боксера. Први пут се то догодило 1978. године. Тада је најбољи боксер света био боксер кога је Београд волео, а то је Мате Парлов", навео је Весић.

Он је подсјетио да се Парлов пред велике мечеве припремао на Кошутњаку.

"Мате је, осим бокса, волео живот и људе. Волео је Бранка Радичевића, Лазу Костића и Петра Прерадовића. Али, омиљени песник био му је велики Тин Ујевић, наш суграђанин. Зато вас позивам да Мате Парлов, грађанин света, један од највећих боксера свих времена и спортиста кога је Београд волео добије улицу у нашем граду", навео је Весић.

Предсједник Комисије за споменике и називе тргова и улица Скупштине града Београда Андреа Радуловић рекла је да је овом одлуком Београд показао да велике спортисте чува од заборава и указује на њихов значај за промоцију града и земље у свијету.

Мате Парлов је био олимпијски шампион у Минхену 1972. године, свјетски првак у Хавани 1974. године и двоструки шампион Европе у полутешкој категорији.

Био је и професионални првак Европе и свијета у верзији Свјетског боксерског савјета.

Осам пута заредом, од 1967. до 1974. године, био је првак Југославије и петоструки узастопни шампион Балкана од 1970. до 1974. године.

Рођен је у Имотском 1948. године, а умро у Пули 2008. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана